Kayıp Malezya uçağında flaş iddialar

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur’dan Çin'in başkenti Pekin’e giderken radardan kaybolan ve 9 gündür haber alınamayan Malezya Havayolları’na ait yolcu uçağının kaçırıldığı iddiaları, yolcu yakınlarına umut oldu.

Google Haberlere Abone ol
Kayıp Malezya uçağında flaş iddialar

Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur’dan Çin'in başkenti Pekin’e giderken radardan kaybolan ve 9 gündür haber alınamayan Malezya Havayolları’na ait yolcu uçağının kaçırıldığı iddiaları, yolcu yakınlarına umut oldu.

Malezya Başbakanı Necip Razak’ın dün açıkladığı ve uçağın iletişim sisteminin kasıtlı olarak kapatıldıktan sonra yönünün batı ülkelerine doğru çevrildiği açıklamasının ardından kayıp uçaktaki yolcuların yakınları sevince boğuldu. Razak, uçağın kaçırıldığını söylemekten kaçınıp, her ihtimali değerlendirdiklerini belirtmişti.

Razak, “Şunu kesin biliyoruz ki, uçağın seyir halini rapor eden ve kuleye bildiren iletişim sistemi kapatıldı. İletişim kutusunun kapatılması uçakta bulunan birileri tarafından kasten yapılmış bir olaydır.” diye konuşmuştu. Uçağın hareketlerine bakındığına bunun kasıtlı hareketler olduğunu aktaran Malezya Başbakanı, arama kurtarma çalışmalarının Hint Okyanusu yönünde genişletildiğini bildirmişti. Uydu verileri de iletişim kutusu kapatılan uçağın bir kaç saat daha uçtuğunu gösteriyordu.

Razak’ın açıklamaları özellikle kayıp uçakta bulunan 154 Çinli yolcunun yakınlarını sevince boğdu. Çinli aileler, uçağın kaçırılması durumunda sevdiklerinin hala hayatta olma ihtimali olduğunu söyledi.

Pekin’de Lidu otelde Malezya Havayolları tarafından ağırlanan Çinli yolcu yakınları, Malezya tarafından gelen son haberlerle umutlarının yeniden yeşerdiğini ifade etti.

Kayıp uçağı aramak için 25 ülke Malakka Boğazı, Andaman Denizi ve Hint Okyanusu’nda 43 gemi ve 58 uçakla aramalarını sürdürüyor.

PİLOTLARLA İLGİLİ SORUŞTURMA DERİNLEŞTİRİLİYOR: SİMÜLATÖRLER İNCELENİYOR

Öte yandan kayıp uçağın 53 yaşındaki pilotu Zaharie Ahmed Şah ve 27 yaşındaki yardımcı pilot Farik Abdul Hamid'in başkent Kuala Lumpur'daki evlerinde arama yapılıyor. Açıklama Malezya Ulaştırma Bakanlığı’ndan geldi. Uçağın kontrollerini yapan tüm mühendislerin de soruşturma kapsamına alındığı kaydedildi.

Bu arada Malezya Savunma Bakanlığı yetkilileri, kayıp uçakla ilgili hiç bir bilgiyi saklamadıkları ve ellerine yeni bilgiler geçtikçe bunu kamuoyuyla paylaştıklarını söyledi.

Uzmanlar da benzeri görülmemiş kayıp uçak olayının havacılık endüstrisini değiştirebileceği yorumunu yapıyor.

YOLCULARDAN BİRİ EĞİTİMİNİ TÜRKİYE’DE ALMIŞ

Malezyalı yetkililer, kayıp uçaktaki tüm yolcuların geçmişleriyle ilgili bilgilerini almadıklarını ve mevcut çabaların da spesifik bireyleri hedefe koymadığını açıkladı.

Çin devlet televizyonu CCTV’ye göre ise MH 370 sefer sayılı söz konusu uçaktaki yolculardan birinin Çin’de doğduğu, Türkiye’de eğitim gördüğü, İngiltere’de 2 yıl öğretmenlik yaptığı, sonrasında ise İsviçre’de uçak motoru üzerine eğitim aldığı ortaya çıktı.S öz konusu yolcunun kimliği ise açıklanmadı.

Son bilgilere göre, kayıp uçak, iki koridora gitti. Bunlardan biri kuzey koridoru olan Kazakistan-Türkmenistan sınırı ve Tayland’ın kuzeyi. Diğeri ise Endonezya’dan Hint Okyanusu’nun güneyi olan güney koridoru.
Bu iki koridor Malezya’nın batısında bulunuyor.

Pentagon da arama çalışmalarına katılması için savaş gemisi USS Kidd’i Hint Okyanusu’na yönlendirdiğini duyurdu. CİHAN

Yorumlar