Karzai: Amerika sömürgeci ülke gibi hareket ediyor

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, ABD'yi ülkesine karşı psikolojik savaş yürütmekle suçladı.

Google Haberlere Abone ol
Karzai: Amerika sömürgeci ülke gibi hareket ediyor

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, ABD'yi ülkesine karşı psikolojik savaş yürütmekle suçladı.

Fransız Le Monde gazetesine röportaj veren Karzai, Amerika'nın Afganistan tutumunu eleştirerek Amerikalıların sömürgeci ülke gibi hareket ettiğini söyledi. 20 Kasım'da Washington ile imzalanması planlanan güvenlik anlaşmasını hâlâ imzalamayan Karzai, "Teröre karşı savaş, Afgan köylerinde ya da Afgan halkının evlerinde sürdürülemez. Eğer bu savaşı yapacaksanız teröristlerin kamplarında ya da eğitim gördükleri alanlarda yapmalısınız." dedi.

Hamid Karzai, Afgan halkının ABD yada NATO ile ilişkilere karşı herhangi bir muhalefetinin bulunmadığına da dikkat çekti. Karzai, bununla birlikte ABD'nin Afganistan'a barışı getirme yolunda çaba ve samimiyet eksikliği bulunduğunu öne sürdü. Bu şartlar altında Amerika ile güvenlik anlaşmasına imza atmayacağının söyleyen Karzai, istediği şartların yerine getirilmesi halinde 2014 yılında gerçekleştirilecek Devlet Başkanlığı seçimlerinden önce anlaşmanın imzalanabileceğini söyledi.

Afganistan Cumhurbaşkanı, Karzai Amerika'nın Afgan evlerine saldırdığını, ülkesinde psikolojik harp yürüttüğünü de kaydederek bunun dostça bir tutum olamayacağını ifade etti. Karzai, ABD'nin Afgan ekonomisi üzerine psikolojik savaş yürüttüğünü, girişimcileri korkuttuğunu, sermayenin Afganistan'dan kaçmasını sağladığını söyledi. Karzai ayrıca, Washington'un Afgan halkını 2014 yılından sonra Amerikan askerlerinin ülkede çekilmesiyle oluşacak sonuçlarla korkuttuğunu öne sürdü. CİHAN

Yorumlar