Karslıoğlu: 250 yıllık diplomatik ilişkimiz dostluğumuzun derinliğini gösteriyor

Almanya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerinin 250. yılını kutladıklarını söyleyen Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, “İlişkimiz hep yukarı doğru olumlu seyrediyor.

Google Haberlere Abone ol
Karslıoğlu: 250 yıllık diplomatik ilişkimiz dostluğumuzun derinliğini gösteriyor

Almanya ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerinin 250. yılını kutladıklarını söyleyen Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, “İlişkimiz hep yukarı doğru olumlu seyrediyor. Almanya ve Türkiye’de yaşananlar her zaman karşılıklı ilgiyle takip ediliyor.” dedi. Karslıoğlu, Almanya’nın vize uygulamasını ise eleştirdi.

Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Türkiye ile Almanya’nın diplomatik ilişkinin 250. yılını kutladıklarını ve bunun iki ülkenin dostluğunu göstermesi bakımından önemli olduğunu söyledi. Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) kuruluşu olan Ekonomi Konseyi’nin (Wirtschaftsrat Berlin- Brandenburg) üyelerini kabulünde konuşan Karslıoğlu, “Almanya ile ikili ilişkilerimiz bazen iniş-çıkış gösterse de çok iyi. İlişkilerimiz hep yukarıya doğru gelişiyor. Türkiye bölgesinde barış ve demokrasiyi destekleyen bir ülke. Bunu tek başına değil Almanya gibi dost bir ülkeyle yapmak istiyor. Türkiye’de Almanya’ya ve Almanlara karşı önemli bir sempati var.” dedi.

Alman medyasında zaman zaman Türkiye’yi ekonomik olarak zor günlerin beklediğini iddia eden yazıların çıktığını hatırlatan Berlin Büyükelçisi Karslıoğlu “Belki bu birilerinin hayali olabilir. Fakat Türkiye kalkınmaya devam ediyor. Euro krizine ve bölgedeki gelişmelere rağmen yüzde 3,5 büyüyor. Buna rağmen hala medyanın kötü göstermeye çalışmasını anlayamıyorum.” ifadeleriyle bu haberleri eleştirdi. Türkiye’de 5 bin 500’e yakın Alman firmasının yatırım yaptığını hatırlatan Karslıoğlu, Türklerin de son beş yılda yurt dışında 25 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdiklerini ve son yıllarda Almanya’ya gelen Türk yatırımcı sayısının arttığına dikkat çekti.

Almanya’da 3,5 milyon Türk kökenlinin yaşadığını buna karşılık Türkiye’ye 50 binden fazla Almanın yerleştiğini belirten Karslıoğlu, “Türkiye’de yaşananlar burada, Almanya’da yaşananlarda Türkiye’de yakından takip ediliyor.” dedi. Türklere vize uygulaması konusuna da değinen Karslıoğlu, “Türk işadamlarına karşı maalesef çok sert vize uygulamaları var. Fransa’ya, İtalya’ya çok rahat giden işadamlarımız Almanya’ya gelirken zorlanıyor. Giderek zorlaştırılıyor. Artık bir- iki günlük vizeler verilmeye başlandı. Alman İçişleri Bakanı sanırım işadamlarından pek hoşlanmıyor.” sözleriyle vize uygulamalarını eleştirdi.

CDU Ekonomi Konseyi’nden Dr. Nikolaus Breuel, Türkiye’nin 2010 ve 2011 yıllarında Çin’den sonra yüzde 8,2 ve 9,2’lik büyüme oranlarıyla dikkatleri üzerine çektiğini, Euro krizinden etkilenmeden büyümeye devam etmesini hayranlıkla izlediklerini söyledi. Alman işadamlarının Türkiye’de 12 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını söyleyen Dr. Breuel, Türkiye’nin stratejik olarak ayrıcalığa sahip olduğunu vurguladı.

Kısa süre önce Alman- Türk Ekonomik İlişkileri ismiyle yeni bir inisiyatif kurduklarını hatırlatan Dr. Breuel, hedeflerinin Türkiye’nin Avrupa Birliği iç pazarına uyumunun artırılması olduğunu kaydetti. CDU Ekonomi Konseyi’nin kurduğu ve Türk- Alman ekonomik ilişkilerini geliştirmeyi amaçlayan inisiyatifin başkanlığını Aşağı Saksonya Eski Uyum ve Aile Bakanı Aygül Özkan yürütüyor. CİHAN

Yorumlar