Kamboçya'da kimyasal gaz dolu varil bombası bulundu

Kamboçya’nın Mondulkiri kenti kırsalında Vietnam savaşından kalma ABD ordusuna ait kimyasal varil bombası bulundu.Kamboçya Mayın Eylem Merkezi (CMAC)’nin yaptığı inceleme sonucu kimyasal varil bombaların içinde göz yaşartıcı gaz bombalarında...

Google Haberlere Abone ol
Kamboçya'da kimyasal gaz dolu varil bombası bulundu

Kamboçya’nın Mondulkiri kenti kırsalında Vietnam savaşından kalma ABD ordusuna ait kimyasal varil bombası bulundu.

Kamboçya Mayın Eylem Merkezi (CMAC)’nin yaptığı inceleme sonucu kimyasal varil bombaların içinde göz yaşartıcı gaz bombalarında da kullanılan madde tespit edildi. 2012’de buna benzer 11 kimyasal varil bombası bulunmuştu.

Kamboçya Ordusu Kimyasal Silahlar Ünitesinden General Cey Son, Kimyasal maddeleri temizlemek için teknik desteğe ihtiyaç duyduklarını, bu konuda ABD ile görüşmeler yaptıklarını söyledi. Son, “Şuan Kimyasal varillerin olduğunu düşündüğümüz bölgelere halkın girişini yasakladık’’ ifadelerini kullandı.

Vietnam savaşında Kuzey Vietnam destekli Viet Chong gerillaları Vietnam-Kamboçya sınırında Kamboçya’ya ait ormanları kullanarak Güney Vietnam ve ABD ordularına saldırılar gerçekleştirmişlerdi. ABD ordusu da Viet Chong gerillalarının olduğu ormanlara helikopterlerle kimyasal madde içeren varil bombaları bırakmıştı.

ABD ordusu Vietnam Savaşı’nda "Agent Orange" adlı kimyasal maddeyi insanlara karşı kullanmıştı. Bu zehirli madde insan vücudunda 10 yıl boyunca kalabiliyor. Vietnam, savaştan yarım yüzyıl geçmesine rağmen bu maddelerin sebep olduğu hastalıklar ile mücadele ediyor.

CİHAN

Yorumlar