Kamboçya tarihi Preah Vihear Tapınağı’nın önüne set çeken Tayland’ı uyardı

Kamboçya, Tayland’ı ihtilaflı olduğu 11 yüzyıldan kalma Preah Vihear Tapınağı’nın önüne dikenli tel çekmekle suçladı. Kamboçya Dışişleri Bakanığı sözcüsü Koy Koung, Tayland tarafındaki tel örgülerin kaldırmasının istediklerini...

Google Haberlere Abone ol
Kamboçya tarihi Preah Vihear Tapınağı’nın önüne set çeken Tayland’ı uyardı

Kamboçya, Tayland’ı ihtilaflı olduğu 11 yüzyıldan kalma Preah Vihear Tapınağı’nın önüne dikenli tel çekmekle suçladı. Kamboçya Dışişleri Bakanığı sözcüsü Koy Koung, Tayland tarafındaki tel örgülerin kaldırmasının istediklerini söyledi.

Dışişleri sözcüsü Koung, "Tel örgüler çekildikten 1 gün sonra yani 31 Mayıs’ta, tapınak çevresinde konuşlu askeri yetkililerimiz, Tayland tarafına bir mektup göndererek tel örgülerinin kaldırılmasını istedi." şeklinde konuştu. Koung henüz tel örgülerinin kaldırılmadığını belirterek, Tayland tarafının kendi amirlerinin teftiş edip karar almalarını beklediklerini söyledi.

Çekilen tel örgünün Tayland topraklarında olduğu ve Kamboçya’nın egemenliğini etkilemediğini belirten Koy Koung, "Bu tel örgüler 2000 yılında Tayland ile imzaladığımız Mutabakat Zaptında yer alan 'İki ülke de bu alanda (Preah Vihear tapınağının ön bölgesi) yapı faaliyeti gerçekleştiremez’ maddesine aykırıdır." dedi.

Kamboçya ile Tayland arasında tarihi Preah Vihear tapınağının etrafı yüzünden zaman zaman tansiyon yükseliyor. Daha önce iki ülke askerleri arasında çatışmalar çıkmış her iki taraftan da askerler ölmüştü.

CİHAN

Yorumlar