Juncker: Erdoğan’ın ifadeleri yüksek devlet sanatı sınıfına yerleştirilemez

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck hakkında söylediği cümleler yankı bulmaya devam ediyor. Seçim kampanyası çerçevesinde Düsseldorf’a gelen Avrupa Halk Partisi (EVP) liste başı adayı Jean-Claude Juncker...

Google Haberlere Abone ol
Juncker: Erdoğan’ın ifadeleri yüksek devlet sanatı sınıfına yerleştirilemez

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck hakkında söylediği cümleler yankı bulmaya devam ediyor. Seçim kampanyası çerçevesinde Düsseldorf’a gelen Avrupa Halk Partisi (EVP) liste başı adayı Jean-Claude Juncker Erdoğan’ın Gauck hakkında sarf ettiği sözleri eleştirdi. Lüksemburglu siyasi ’’Erdoğan’ın ifadeleri yüksek devlet sanatı sınıfına yerleştirilemez.’’ dedi.

Hristiyan Demokratlar Avrupa Parlamentosu seçimleri için iddialı. Avrupa Parlamentosu seçimlerine bir aydan az bir süre kalmasıyla birlikte Avrupa genelinde siyasi hareketlilik başladı. Bu çerçevede dün Almanya’nın en yoğun nüfuslü eyaleti olan Kuzey Ren Vestfalya’ya (KRV) gelen Avrupa Halk Partisi (EVP) liste başı adayı Jean-Claude Juncker hedeflerini gazetecilerle paylaştı. Adaylığının formalite icabı olmadığını dillendiren Juncker, Avrupa Birliği’nin özellikle gaz bağımlılığından kurtulması gerektiğini, az uğraşla çok enerji kazanılması gerektiğini, diğer taraftan da enerji tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini ifade etti.

Diğer yandan sağlıklı devlet ekonomisin önemine de değinen 60 yaşındaki aday, sağlıklı devlet ekonomisinin uzun soluklu ekonomik büyümenin şartı olduğunu ifade etti. Sorulan bir soru üzerine ise Jean-Claude Juncker Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Alman Cumhurbaşkanı Joachim Gauck’a yönelik yaptığı eleştiriyi değerlendirdi. Juncker, ’"Erdoğan’ın ifadeleri yüksek devlet sanatı sınıfına yerleştirilemez.’’ sözlerini kullandı. Basın toplantısına Juncker’in yanında Eyalet Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) lideri Armin Laschet, CDU KRV liste başı adayları Herbert Reul ve Elmar Brok katıldı. Elamr Brok KRV eyaletinin Avrupa’nın kalbi olduğunu, özellikle AB serbest piyasasından özel bir kazançının olduğu vurguladı.

‘ELEŞTİRİ VE TEKLİFLERİN İLETİLMESİ GEREKİR’

Toplantıda Sosyal Demokrat Partili eski Başbakan Gerhard Schröder’in ve CDU’lu Federal Dışişleri Sözcüsü Philipp Mißfelder’in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i ziyaretleri de soruldu. Juncker gelen bu soruyu ‘‘Arkadaşlarımın ve meslektaşlarımının gezilerini yorumlamam.’’ şeklinde cevaplayarak polemikten kaçınırken, KRV CDU lideri Armin Laschet geziyi değerlendirmeyeceğini, ancak açıkca eleştirlerin ve tekliflerin iletilmesinden yana olduğunu dillendirdi. Laschet, daha sonra Mißfelder ile de görüştüğünü ve bunların söylediğini teyit ettirdiğini ifade etti.

Elmar Brok ise tüm imkanların kullanılması gerektiğini söyledi. Pazartesi günü genç siyasi Philipp Mißfelder eski Alman Başbakanı Gerhard Schröder ile birlikte Rusya’ya gitmiş ve Schröder’in geçmiş doğum gününü kutlamıştı. Mißfelder’in bu geziye katılması şu anki uluslararası siyasi hava çerçevesinde eleştirdi. CİHAN

Yorumlar