Japonya’daki Türk dernekleri: Hizmet Hareketi’ne hakaretler vicdanları yaralıyor

Japonya’daki Türk dernekleri ortak bildiri yayınlayarak, Türkiye’de Fethullah Gülen Hocaefendi ve Hizmet Hareketi’ne yönelik türlü hakaretler ve amansız itibarsızlaştırma gayretlerinin binlerce kilometre uzaktaki Türk insanını ve vicdanları yaraladığını.

Google Haberlere Abone ol
Japonya’daki Türk dernekleri: Hizmet Hareketi’ne hakaretler vicdanları yaralıyor

Japonya’daki Türk dernekleri ortak bildiri yayınlayarak, Türkiye’de Fethullah Gülen Hocaefendi ve Hizmet Hareketi’ne yönelik türlü hakaretler ve amansız itibarsızlaştırma gayretlerinin binlerce kilometre uzaktaki Türk insanını ve vicdanları yaraladığını bildirdi.

Japonya’nın başkenti Tokyo ve Osaka, Nagoya, Sendai, Okayama şehirlerinde kültür, eğitim ve ekonomi alanlarında faaliyet gösteren Türk diyalog dernekleri, Türkiye’de yaşanan son olaylar ile ilgili ortak bir basın duyurusu yaptı. Bildirinin Türkiye Japonya Kültürlerarası Diyalog Derneği Başkanı Yücel Uğurlu tarafından okunduğu toplantıya Osaka Türk Japon Derneği üyesi Aytek Çiftçi, Nagoya Türk Japon Derneği üyesi Serhat Bayram ile birlikte Okayama Türk Kültür Merkezi ile Sendai Türk Japon Derneği temsilcileri katıldı.

Türkiye'deki yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının sağlıklı bir şekilde yürütülmesinin engellenmesinden dolayı bu açıklamayı yaptıklarını söyleyen Yücel Uğurlu, siyasi müdahalelerin, hukukun üstünlüğüne büyük darbe vurduğunu belirtti. Grup adında açıklamasına devam eden Uğurlu, “Bu müdahaleler ülkedeki huzur ve istikrar ortamına zarar vermekte olup, ülke ekonomisini de riske sokmaktadır. Demokrasi ve hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmayan bu durum, son yıllardaki kazanımları kaybettirmektedir.” dedi.

Yücel Uğurlu şöyle devam etti: “Özellikle, basın ve iletişim özgürlüğüne müdahaleler, yasama yürütme yargı erklerinin kuvvetler ayrılığı ilkesine göre çalıştırılmaması, teşebbüs hürriyetine engel olunması, iş dünyasına baskı, kamu görevlilerinin zan altında bırakılması, hukuki, insani ve evrensel değerler, insan hakları gözetilmeden insanların suçlanması, yurtdışında yaşayan biz Türk vatandaşlarını derinden üzmektedir. Tüm bunlara sebep olarak da Hizmet Hareketi’nin günah keçisi yapılması ülkemizin demokratik duruşuna zarar vermektedir.”

Acelece çıkarılan kanunlar ve yapılan kanun değişikliklerinin yargıyı zor durumda bıraktığı ve HSYK bağımsızlığını yitirdiğini açıklayan Japonya’daki Türk dernekleri yöneticileri, “Avrupa Parlamentosu’nun 12Mart’ta kabul ettiği şimdiye kadarki en ağır Türkiye raporunda da yargı bağımsızlığının ihlal edilmesi, internete sansür ve kamudaki fişleme iddialarının endişelere sebep olduğu belirtilmiştir. Türkiye’nin Kopenhag kriterlerinden uzaklaştığına dikkat çekilip, HSYK içindeki son değişikliklerden derin kaygı duyulduğu vurgulanmıştır.” ifadelerini kullandı.

“FETHULLAH GÜLEN VE HİZMET HAREKETİ’NE HAKARETLER VİCDANLARI YARALADI”

Açıklama şöyle devam etti: “17 Aralık’tan sonraki süreçte muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi ve Hizmet Hareketi’nin gönüllülerine yönelik türlü hakaretlerde bulunulmuş ve amansız itibarsızlaştırma gayretleri içine girilmiştir. Misyonu ‘Halka Hizmet, Hakk’a Hizmet’ olan Hizmet Hareketi’ni itibarsızlaştırma taktikleri ile hedefe konulması; Ocak ayında 6. Büyükelçiler konferansında Sayın Başbakanın Türk diplomatlarına yurtdışındaki eğitim kurumları hakkında yaptığı çağrı ve kapattırılması için özel gayret sarf edilmesi binlerce kilometre uzakta bir ülkede yaşayan bizlerin vicdanını yaralamıştır. Kaldı ki, Japonya’da faaliyet gösteren kurumlar Japon kanun ve mevzuatlarına göre işletilmektedir. Hukuki dayanağı olmayan sebepler ile kapatılmaları mümkün değildir. Çünkü Japonya bir hukuk devletidir.”

Türkiye Japonya Kültürlerarası Diyalog Derneği Başkanı Yücel Uğurlu’nun okuduğu açıklamada Hizmet Hareketine yapılan iftira, ithamlar şiddetle kınanırken, Japonya’daki entelektüel, akademisyen ve siyasilerin gelişmeleri kaygıyla izlediği vurgulandı.

Açıklamanın devamında şöyle devam edildi: “Şimdiye kadar yaptığımız faaliyetlerden dolayı hem Japonya hem de Türkiye Cumhuriyeti devleti yetkililerinden çok sayıda takdir ve teşekkür belgeleri almış kurumlarız. Bizler, ülkemizin hakkıyla tanıtılması ve haklarının savunulması adına elimizden gelen her türlü çabayı gururla göstermeye çalıştık ve göstermeye de devam edeceğiz. Bütün bu çalışmalarımız esnasında Fethullah Gülen Hocaefendi’nin fikir ve tavsiyeleri bizler için her zaman bir esin kaynağı olmuştur.”

“YOLSUZLUKLARI AÇIKLAYAMIYORUZ, ANLATAMIYORUZ”

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonları sonrası tüm dünyada olduğu gibi Japonya’da da Türkiye algısının olumsuz anlamda değiştiğini belirten Uğurlu, “Yolsuzlukları açıklayamıyoruz, anlatamıyoruz. Eğer bunca hukuksuzluklar, rüşvet ve yolsuzlukların herhangi birisi Japonya’da meydana gelseydi ilişkili siyasiler bir daha halkın karşısına çıkamaz ve hükümet istifa etmek zorunda kalırdı. Hiçbir medya kuruluşu da hükümeti desteklemezdi. Tokyo Valisinin istifa etmesi buna canlı bir örnektir.” dedi.

Açıklamanın sonunda Hizmet Hareketi’ne yönelik yapılan bunca iftira ve kötüleme kampanyalarına karşı Japonya’daki Türk derneklerinin Japonya ile ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalara devam edeceği vurgulandı. CİHAN

Yorumlar