Japonya Başbakanı Şinzo Abe Avrupa turunu tamamladı (Haber-İzlenim)

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, dokuz gün süren ve altı ülkeyi kapsayan Avrupa ziyaretini bugün tamamladı.Geçtiğimiz ayın sonunda başlayan ve bugün tamamlanan Avrupa turu süresince Başbakan Abe, Almanya, İngiltere, PORTEKİZ, İspanya, FRANSA...

Google Haberlere Abone ol
Japonya Başbakanı Şinzo Abe Avrupa turunu tamamladı (Haber-İzlenim)

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, dokuz gün süren ve altı ülkeyi kapsayan Avrupa ziyaretini bugün tamamladı.

Geçtiğimiz ayın sonunda başlayan ve bugün tamamlanan Avrupa turu süresince Başbakan Abe, Almanya, İngiltere, PORTEKİZ, İspanya, FRANSA ve BELÇİKA’yı ziyaret ederek önemli görüşmelerde bulundu. Abe’nin Avrupa ziyareti çerçevesinde, altı ülkenin liderleri ile yaptığı görüşlerin yanı sıra Japonya-AB Zirve Toplantısı’na ve FRANSA’da iş dünyası liderlerinin şerefine verilen öğle yemeğine katıldı. Öte yandan Abe, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Ekonomi Kalkınma ve İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Jose Angel Gurria, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso ve Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile Brüksel’de bir araya gelerek müzakerelerde bulundu.

ALMANYA

Başbakan Abe, Avrupa turundaki ilk durağı olan Almanya’da mevkidaşı Angela Merkel ile bir araya gelerek, iki ülkeyi ilgilendiren yenilenebilir enerji, sağlık, güvenlik ve ekonomi konularını hakkında görüştü. Görüşmelerden sonra basına açıklama yapan iki lider, AB ile Japonya arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakerelerin devam ettirilmesi konusunda hemfikir olduklarını ifade etti. Ukrayna problemine değinen Abe, "Ukrayna'daki durumun diplomatik yolla normalleşmesi gerektiğini, Japonya'nın sorunun çözülmesi için buna aktif bir şekilde katkı sağlayacaktır." diye konuştu. Merkel ise Ukrayna meselesinde Japonya ile hemfikir olduklarını belirtti. Japonya ile Almanya’nın değişik alanlarda işbirliği yapacaklarını belirten Abe, Merkel’in önümüzdeki sene ülkesini ziyaret edeceğini de sözlerine ekledi.

İNGİLTERE

AB ziyaretinin ikinci durağı olan İngiltere’de Başbakan Abe, İngiltere Başbakanı David Cameron’la bir araya geldi. Basına kapalı geçen görüşmenin ardından yapılan açıklamada İngiltere ve Japonya’nın eğitim, bilim ve teknoloji, ticaret ve savunmanın yanı sıra Kuzey Kore’deki insan hakları ihlali, Myanmar’daki demokratikleşme çabaları, Ortadoğu ve Ukrayna’daki problemlerin konularını müzakere edildiği belirtildi.

PORTEKİZ

Başbakan Abe, Portekiz’i ziyaret esnasında mevkidaşı Pedro Passos Coelho ile görüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen basın ortak toplantısında konuşan Coelho, iki ülke arasındaki ilişkilerin 470 yıllık bir tarihe dayandığını ve her iki ülkenin de zengin denizcilik tarihi ile gurur duyduklarını söyledi. Portekiz ve Japonya’nın deniz güvenliği ve korsanlarla mücadele konusunda işbirliği yapılmasına karar verdiklerini belirten Coelho, Japonya’nın Portekizce konuşan ülkeler olan Brazilya, Angola ve Mozambik gibi ülkelerin dahil oldukları Portekizce Konuşan Ülkeler Topluluğu’na gözlemci olarak katılacağını kaydettı. Öte yandan Abe, bu ziyareti ile Portekiz’i ziyaret eden ilk Japon Başbakanı sıfatını kazanmış oldu.

İSPANYA

Şinzo Abe, Portekiz'in ardından İspanya’yı ziyaret ederek ülkenin kuzey-batısındaki ünlü Santiago de Compostela şehrinde Başbakan Mariano Rajoy ile görüştü. İki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra AB ve G-7 ülkelerinin Rusya’ya yönelik yaptırımlarının ele alındığı görüşmelerin ardından kısa bir hediyeleşme seremonisi düzenlendi. Abe’nin İspanya ziyaretinin, ilk defa bir Japon elçinin 1613 yılında İberiya yarımadasına ayak basmasıyla kurulan diplomatik ilişkilerin 400. yıldönümüne rastlaması dikkat çekti.

FRANSA

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ülkesinde resmi ziyaret için bulunan Japonya Başbakanı Shinzo Abe’yi Elysee Sarayı’nda kabul etti. Görüşmelerin ardından yapılan ortak basın toplantısında Hollande, Fransa’nın Japonya ile ekonomi, güvenlik ve kültür alanında geliştirilen sıkı ilişkilerinin devam edeceği kaydetti. Abe, ülkesinin Fransa ile havacılık ve nükleer enerji gibi alanlarda işbirliği yapmak istediklerini bildirerek, her iki ülkenin ortaklığının her zamankinden daha önemli olduğunu vurguladı. İki liderin yaptığı açıklamada, ülkeler arasındaki işbirliğinin Afrika’da güvenliğin sağlanması ve Aden Körfezi’ndeki korsanlara karşı ortak faaliyeti de kapsayacağını ifade edildi.

BELÇİKA

Avrupa turunun son durağı olan Belçika’da gerçekleştirdiği ziyaret süresince Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Belçika Başbakanı Elio di Rupo ile görüştü. Egmont Saray’ında yapılan görüşmelerde Abe, meslektaşı Di Rupo’yla ülkesinin 'barış için proaktif katılımcı' fikrini paylaştı. İki lider, ekonomi ve savunmanın yanı sıra, karşılıklı "working holiday" (tatil zamanı çalışma) gibi iki ülkenin gençlerine tatil ve öğrencilik süresi boyunca çalışma fırsatını da sağlayacak bir plan üzerine fikir alış verişinde bulunduklarını sözlerine ekledi.

Belçika ziyaretine devam eden Başbakan Abe Belçika’nın başkenti Brüksel’de Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso ve Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ile bir araya geldi. Van Rompuy'nun, Abe'yi geleneksel Japon şiir türü olan ‘’haiku’’ ile karşılaması dikkat çekti. Van Rompuy, kendisinin haiku’nun hayranı olduğu ve yıllardır bu stilde şiir bestelediğini söyledi. Yapılan görüşmelerde Abe, serbest ticaret bölgesi oluşturulması konusunda hızlı davranılması gerektiğini vurguladı. Japon Başbakan, AB ile 2013 yılında başlayan müzakerelerin 2015’te tamamlanmasını umduğunu sözlerine ekledi.

Öte yandan AB Komisyonu Başkanı Barroso da müzakerelerin hızlandırılmasını istediğini vurguladı. Borroso, iddialı bir anlaşma istediklerini belirterek, imzalanacak anlaşmanın ticaretin önündeki gümrüklerin yanı sıra diğer engelleri de kaldırması gerektiğini söyledi. Avrupa Birliği'nin anlaşma sonucunda Japonya’ya yapılacak ihracatın üçte bir oranında artmasını hedefleniyor. Bunun ise Avrupa Birliği’ne yüzde 0,6 ila 0,8′lik bir ek ekonomik büyüme getirmesi bekleniyor.

Başbakan Abe, Brüksel’de görüştüğü NATO Genel Sekreteri Anders Rasmussen ile korsanlara karşı yapılacak olan operasyonlara iştirak etme konusunda anlaşma yaptı. Abe, ülkesinin Çin’in dış politikasına ve bölgedeki askeri gelişmelerde uluslararası toplumun rahatsız olduğunu söyleyerek, ülkesinin hukukun üstünlüğüne, denizde ve havada hareket etme özgürlüğüne önem verdiğini sözlerine ekledi. Avrupa turu süresince Abe’nin ülkesinin kendisini savunmaya yönelik Anayasa’da yapmak istedikleri değişiklikler ile ilgili uluslararası toplumun desteği ve anlayışını kazanmak için çaba sarf etmesi de dikkat çekti.

NATO üyesi 28 ülke büyükelçileri önünde konuşma yapan Abe, Doğu Çin Denizi’ndeki Senkaku Adaları (Çince, Diaoyu) problemi ile Rusyan’nın Ukrayna’nın Kırım yarımadası ilhakı arasında benzerliğin olduğunu vurgulayarak, Senkaku adaları’nın statüsünde her hangi bir zorunlu değişikliklere tahammül edilmeyeceğini kaydetti.

Belçika Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin Avrupa’ya olan 6 ülkeyi kapsayan ve 9 gün süren ziyaretinin en son durağıydı. CİHAN

Yorumlar