İtalyan basını: Ankara'nın Sultanı'ndan seçim sansürü

Türkiye’de dün gece itibarıyla sosyal medyanın en güçlü platformlarından Twitter’a girişin yasaklanması tüm dünyada olduğu gibi İtalya basınında da geniş yer buldu.

Google Haberlere Abone ol
İtalyan basını: Ankara'nın Sultanı'ndan seçim sansürü

Türkiye’de dün gece itibarıyla sosyal medyanın en güçlü platformlarından Twitter’a girişin yasaklanması tüm dünyada olduğu gibi İtalya basınında da geniş yer buldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın son konuşmasında uluslararası toplumun ne diyeceğini umursamadığına ve gerçek gücünü göstereceğine vurgu yapılan haberlerde “Ankara’nın Sultanı” şeklinde nitelendirilen Erdoğan’ın seçimlere 10 gün kala yaptığı bu hareket bir sansür olarak kaydedildi.

Dün Bursa’daki seçim mitinginde Twitter’ın kapatılacağını kaydeden Başbakan Erdoğan, "Uluslararası toplumun ne dediği umurumda değil." şeklindeki ifadeleri ve akabinde gece yarısı Twitter'a girişin yasaklanması İtalya basınında geniş yer buldu. “Ankara’nın Sultanı” olarak nitelendirilen Erdoğan’ın bu uygulamasına yönelik Avrupa Yeni Teknolojiler Komisyonu ve Avrupa Birliği Genişleme Komisyonu başkanlarının tepkilerine yer verildi.

Corriere della Sera gazetesi “Türkiye: Twitter, Erdoğan’ın tehditlerinden sonra bloke edildi” başlığıyla verdiği haberde 10 milyon kullanıcının bir gecede susturulduğuna dikkat çekti. 12 yıllık iktidar sürecine vurgu yapılan Erdoğan’ı “Ankara’nın Sultanı” olarak nitelendiren gazete, Başbakan’ın Bursa’daki seçim mitingindeki sözlerini de tehdit olarak kaydetti. Haberde, sapı Türkiye bayrağı olan bir bıçağın Twitter’ın simgesi mavi kuşa saplanmış halde gösteren bir görsel de yayınlandı.

Repubblica gazetesi ise “Türkiye’de Twitter bloke edildi, Erdoğan: Sosyal medyayı kaldıracağız, Avrupa ve Amerika’dan tepkiler” başlığıyla verdiği haberde Twitter'a girişin yasaklanmasını ve Erdoğan’ın Bursa’daki mitingde söylediklerini genişçe ele aldı. Twitter’ın bloke edilmesinin ardından platformun genel merkezinden Türkiye’deki kullanıcılara SMS üzerinden tweet atma olanağının sağlandığını bildirdiği kaydedildi. Ayrıca DNS ayarlarının değiştirilmesi gibi yöntemlerle de 10 milyon kullanıcının tweetlerine hem bu değişiklik hem de sms yoluyla devam ettiğine dikkat çekildi. CİHAN

Yorumlar