İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano, İsviçre’yi ziyaret etti

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano İsviçre’ye resmi ziyarette bulundu. İtalyan lider iki komşu ülkenin dostluk ilişkisine vurgu yaptı. İsviçre Konfederasyonu Başkanı Didier Burkhalter İtalyan heyetini dün başkent Bern’de askeri törenle...

Google Haberlere Abone ol
İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano, İsviçre’yi ziyaret etti

İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano İsviçre’ye resmi ziyarette bulundu. İtalyan lider iki komşu ülkenin dostluk ilişkisine vurgu yaptı.

İsviçre Konfederasyonu Başkanı Didier Burkhalter İtalyan heyetini dün başkent Bern’de askeri törenle karşıladı. İki günlük ziyarette göçmen kota uygulaması ve İsviçre’nin Avrupa Birliği ilişkisi görüşüldü. İtalyan heyet ziyaretin ikinci gününde İtalyanca konuşulan Tessin kantonuna geçti.

Konfederasyon başkanı Burkhalter, İtalya ile olan ilişkilerin derinliğine ve çeşitliliğine vurgu yaptı. Tarihi ve kültürel bağların olduğunu söyleyen Burkhalter, İsviçre’de yarım milyon İtalyan uyruklu vatandaşın yaşadığını bildirdi. İsviçreli lider geçen sene iki ülke arasındaki ticari hacmin 35 milyar frank (82 milyar Türk Lirası) seviyesinde olduğunu açıkladı.

"İSVİÇRELİLER, KONFEDERASYONUN AB POLİTİKASINA TERS KARAR ALDI"

89 yaşındaki Napolitano İsviçre’ye eşiyle birlikte geldi. İtalyan lider İsviçre’nin banka sırrını kaldırmaya yönelik adımlarını övdü. İtalya Cumhurbaşkanı, otomatik bilgi alışverişi konusunda alınan mesafenin sevindirici olduğunu söyledi. Giorgio Napolitano, “İsviçre’nin 9 Şubat tarihinde aldığı kararın bizi şaşırttığını gizlemeyecek kadar sıkı dostluk ilişkimiz var. İsviçreliler, Konfederasyon'un AB politikasına ters yönde karar aldı.” diyerek göçmen kota kararını eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Napolitano; Konfederasyon Başkanı ve Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter’in yanı sıra Çevre ve Ulaştırma Bakanı Doris Leuthard, Maliye Bakanı Eveline Widmer-Schlumpf ve Ekonomi Bakanı Johann Schneider-Ammann ile resmi temaslarda bulundu. Maliye bakanıyla yaptığı görüşmesinde İsviçre’nin banka sırrı ve vergi konularında attığı adımları öven İtalyan lider, iki ülke arasında yapıcı çözümlerin bulunması gerektiğini ilave etti. Resmi toplantılara İtalya Dışişleri Bakanı Federica Mogherini de katıldı.

İtalyan lider Bakan Leuthard’la Gotthard tünelin tadilat projesini değerlendirdi. Napolitano, iki ülkeyi birbirine bağlayan Gotthard tünelin komşuluk ilişkilerini daha da sıklaştıracağını ifade etti. CİHAN

Yorumlar