İsviçre'nin yeni kota uygulaması Türk vatandaşlarını vurabilir

İsviçre’de kabul edilen kota uygulaması sadece Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarına geçerli olmayacak.

Google Haberlere Abone ol
İsviçre'nin yeni kota uygulaması Türk vatandaşlarını vurabilir

İsviçre’de kabul edilen kota uygulaması sadece Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarına geçerli olmayacak. İsviçre’ye göç eden bütün bireyler kotaya dahil olacak. Aile birleşimi yoluyla Türkiye’den gelen vatandaşlar da aynı yasadan etkilenecek. İsviçre, AB ile ilişkilerin bozulmaması için Türkiye gibi AB üyesi olmayan ülkelerden gelen göçü engelleyici prosedür uygulayabilir.

Pazar günü oylanan ‘kitlesel göçü engelleme’ taslağı bütün Avrupa’da yankı uyandırdı. Kabul edilen taslak, İsviçre’nin yıllık göçmen sayısına kota uygulamayı öngörüyor. Referandum sonucu, İsviçre’nin AB ile ilişkilerini doğrudan etkileyeceği için Avrupa basını yeni taslağın AB’ye bakan yönünü gündeme taşıdı. İş amaçlı ülkeye giren AB vatandaşların yanı sıra aile birleşimi yolu ile veya mülteci olarak İsviçre’ye gelen bireyler de kota uygulaması kapsamında değerlendirilecek.

İŞ DÜNYASI GÖÇE MUHTAÇ

Tartışmalı taslağı hazırlayan İsviçre Halk Partisi (SVP), iş dünyasının göçe muhtaç olduğunu biliyor. İnşaat, sağlık, otelcilik ve gastronomi gibi sektörler eleman eksikliğinden yabancı işçi istihdam etmek zorunda. Siyasetçiler, iş piyasasının ihtiyaç duyduğu istihdama engel çıkarmanın ülke ekonomisini kötü etkileyeceğini biliyor. Pazar günü seçim sandıkları açıldıktan sonra dört büyük siyasi partinin genel başkanı canlı yayın konuğu oldu. Dört siyasetçinin de hemfikir olduğu konu, iş dünyasının ihtiyaç duyduğu çalışanları sorunsuz almaya devam edeceği oldu. Liberal partinin genel başkanı Philipp Müller, AB üyesi olmayan ülke vatandaşların azaltılması gerektiğini savundu.

Yeni taslak İsviçre ile AB arasında yeni problemlerin habercisi. Ticari ilişkilerin hacmi, orta yolun bulunacağının teminatını oluşturuyor. İsviçre’nin, AB’ye yıllık ihracat hacmi 119 milyar ve ithalat hacmi 142 milyar frank yüksekliğinde. Federal İstatistik Dairesinin verdiği bilgilere göre İsviçre, AB’ye 376 milyar Frank değerinde ticari yatırımda bulunurken AB de İsviçre’ye 428 milyar Frank değerinde yatırımda bulundu.

GİZLİ TEHLİKE

Kota uygulamasının somut olarak nasıl hayata geçirileceği henüz belli değil. Fakat İsviçre hükümeti kendi ekonomisine zarar verecek uygulamaya girmeyeceği aşikar. Önümüzdeki üç yıl içerisinde kota uygulaması ete kemiğe bürünecek. İş dünyasına gereken kolaylığı sağlayacak olan Federal Konsey, Türkiye gibi AB üyesi olmayan ülkelerden gelen göçü azaltmaya çalışabilir.

Aile birleşimi, insan hakları arasında yer alıyor. Federal Konsey, bürokratik prosedürü zorlaştırarak aile birleşimi yoluyla gelen bireylerin sayısını azaltma yoluna girebilir. CİHAN

Yorumlar