İsviçre'nin göçmen kotası kararına Avrupa'dan tepki

İsviçre’de yapılan referandumda halkın yüzde 50,3’ü Almanya başta olmak üzere AB ülkelerinden göçe sınırlama getirilmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol
İsviçre'nin göçmen kotası kararına Avrupa'dan tepki

İsviçre’de yapılan referandumda halkın yüzde 50,3’ü Almanya başta olmak üzere AB ülkelerinden göçe sınırlama getirilmesini istedi. Söz konusu gelişme Almanya ve AB’nin tepkisini çekti.

İsviçre’de dün yapılan referanduma göre artık Avrupa Birliği ülkelerinden gelen göçmenlere sınırlama uygulanacak.

İktidardaki aşırı sağ eğilimli muhafazakar parti Schweizer Volkspartei (SVP) tarafından referanduma sunulan kanun teklifine, halkı yüzde 50,3’ü destek verdi ve göçün sınırlandırılmasını istedi.

Almanya’nın bu ülkede yaklaşık 300 bin vatandaşı yaşıyor ve sınırın diğer tarafına günlük olarak gidip çalışanların sayısı da 56 bini aşıyor. Hal böyle olunca söz konusu oylama en çok Alman vatandaşlarını etkileyecek gibi görünüyor.

İsviçre sınırındaki Baden-Württemberg ve Bavyera gibi eyaletlerde ikamet eden ve İsviçre’de çalışanlar için büyük bir hayal kırıklığına neden olan gelişme Alman siyasiler tarafından da eleştirilerin hedefi oldu.

Baden-Württemberg eyaletinden Avrupa Bakanı Peter Friedrich (SPD) “İsviçre’deki bu gelişme Avrupa Birilği’nin geri kalanına iyi bir sinyal olmadı.” derken, İsviçre’nin AB ile ilişkilerinin sıkıntıya girebileceği yorumunu yaptı.

Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble de referandumun sonucu konusunda şaşkın olduğunu söyledi. Schaeble, “Bu gelişme İsviçre’de çok büyük sıkıntılara yol açacak.” şeklinde konuştu.

Öte yandan Brüksel’den de referanduma tepki açıklamaları geldi. AB Komisyonu Sözcüsü Oliver Bailly, bu kararın AB ülkelerinde serbest dolaşım prensibinin ihlali anlamına geldiğini belirtti. Bailly, uygulamanın, hem AB’nin 28 ülkesi hem de İsviçre için etkisi olacağını vurguladı. CİHAN

Yorumlar