İsviçre, Kırım krizinde orta yolu bulmaya çalışıyor

İsviçre, Ukrayna’da yaşanan Kırım krizinde orta yolu bulmaya çalışıyor. Konfederasyon başkanı Didier Burkhalter dün başkent Bern’de basın toplantısı düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
İsviçre, Kırım krizinde orta yolu bulmaya çalışıyor

İsviçre, Ukrayna’da yaşanan Kırım krizinde orta yolu bulmaya çalışıyor. Konfederasyon başkanı Didier Burkhalter dün başkent Bern’de basın toplantısı düzenledi. Burkhalter, İsviçre’nin Rusya’ya yaptırım uygulamayacağını açıkladı. Konfederasyon başkanı, “İsviçre yeni yaptırım uygulamayacak ama Rusya’nın, AB ve ABD’nin uygulama kararı aldığı yaptırımlarını İsviçre üzerinden aşmasına müsaade etmeyeceğiz.” diye konuştu. Didier Burkhalter, İsviçre’nin tarafsızlığını korumaya çalıştığının altını çizdi.

16 Mart tarihinde yapılan referandumdan sonra Kırım’ın Rusya devletine katılması batıda büyük yankı uyandırdı. ABD ve AB, Kırım’ın Rusya’ya dahil olmasını kabul etmeyerek yaptırım uygulama kararı aldı. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) dönem başkanı olan İsviçre’nin tutunacağı tavır merakla bekleniyordu.

Bakanlar kurulu dün bütün gün süren görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Başkan Burkhalter, “Kırım’da olanlar uluslararası hukuka aykırı. İsviçre Konfederasyonu olarak yeni yaptırım uygulamayacağız ama AB’nin ve ABD’nin yaptırımların İsviçre üzerinden aşılmasına da izin vermeyeceğiz. Ayrıca hatırlatmak isterim ki Birleşmiş Milletler (BM) üyesi olarak BM’nin askeri olmayan bütün yaptırımlara İsviçre’de dahildir.” ifadelerini kullandı.

Uluslararası krizlerde arabulucu olmaya çalışan İsviçre’nin tarafsızlık ilkesine gölge düşmemesi gerektiğini öne süren Didier Burkhalter, “Krizin bütün muhataplarıyla diyalog içerisinde kalmalıyız. Rusya kapısını kapatmak yanlış olur.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar