İsveçli Bakan: Avrupa’daki İslamofobik eğilimlerden büyük endişe duyuyorum

İsveç Entegrasyon Bakanı Erik Ullenhag, Avrupa’da var olan İslamofobik eğilimlerden büyük endişe duyduğunu ifade etti. “İsveç’teki ve Avrupa’daki Müslümanlar nefrete, sindirme çabalarına, ayrımcılığa ve önyargıya maruz kalmaktadır.”...

Google Haberlere Abone ol
İsveçli Bakan: Avrupa’daki İslamofobik eğilimlerden büyük endişe duyuyorum

İsveç Entegrasyon Bakanı Erik Ullenhag, Avrupa’da var olan İslamofobik eğilimlerden büyük endişe duyduğunu ifade etti. “İsveç’teki ve Avrupa’daki Müslümanlar nefrete, sindirme çabalarına, ayrımcılığa ve önyargıya maruz kalmaktadır.” diyen Ullenhag, bunun temelinde Müslümanlara hoşgörüsüz bir perspektifle bakılmasının yattığına dikkat çekti.

Kulu’dan göç eden vatandaşların yoğun olarak yaşadığı İsveç, Konya’nın Kulu ilçesinde fahri konsolosluk açacak. 27 Haziran 2014 Cuma günü açılışı yapılacak fahri konsolosluk için İsveç Entegrasyon Bakanı Erik Ullenhag Türkiye’ye geliyor. İsveçli Bakan, Kulu’da açacakları fahri konsolosluktan duyduğu memnuniyeti yazılı bir açıklama ile duyurdu.

Ullenhag, kendileri için Kulu’nun öneminden söz ederek, “Anadolu’da bulunan bu küçük ilçeden ve çevresinden binlerce insan İsveç’e göç etmiştir. Yaklaşık 50 yıldır devam eden bu göç ülkelerimizi hem ekonomik hem de kültürel olarak zenginleştirmiştir. Belki daha da önemlisi; İsveç ve Türkiye arasında güçlü bağlar oluşturmuştur. Kulu’daki bu açılış, geçmiş 50 yılın ve güçlü İsveç-Türkiye ilişkilerinin kutlaması olarak algılanmalıdır.” ifadelerini kullandı. “Bugünkü İsveç’te ve Avrupa’da var olan İslamofobik eğilimlerden büyük endişe duymaktayım. İnsanlar arasındaki bağları koparmakta ve hayatlarını özgürce, istedikleri gibi, istedikleri yerde yaşamalarını engellemektedir.” sözlerine yer veren İsveç Entegrasyon Bakanı, İsveç’teki ve Avrupa’daki Müslümanların nefrete, sindirme çabalarına, ayrımcılığa ve önyargıya maruz kaldığını belirtti.

"AVRUPA’DA İSLAM DİNİNİN İLKEL BİR DİN OLDUĞU ÖNYARGISI VAR"

Avrupa’daki popülist ve yabancı düşmanı siyasi partilere dikkat çeken Ullenhag, “İslam dini ve Müslümanlar bir tehdit olarak görülmektedir. Müslümanların Avrupa’yı ele geçirmeye ve çok sayıda çocuk doğurarak bir “Eurabia” yaratmaya çalıştıklarına dair söylentiler yayılmaktadır. İslam dininin ilkel bir din olduğu ve Müslüman olan bir ülkenin demokratik bir ülke olamayacağı şeklindeki önyargılar kol gezmektedir. Bütün bunların çıkış noktası, Müslümanları birbirinden farksız kolektif bir toplum olarak gören ve Müslüman kökenli olan herkesin aynı kültür ve görüşleri paylaştığını düşünülen hoşgörüsüz bir perspektife dayanmaktadır.” dedi.

"BİRÇOKLARI GİBİ BEN DE ŞAŞKINLIK İÇİNDEYİM"

Avrupa Parlamentosu seçimlerindeki derin hayal kırıklığından söz eden İsveçli Bakan, şunları ifade etti: “Birçokları gibi ben de Nazi partisi Altın Şafak’ın ilerlemiş olmasından ve anti-semitizm içerisinde derin kökleri bulunan ve Müslümanlara karşı saldırgan bir üslup içinde olan Milliyetçi Cephe’nin Fransa’daki en büyük parti olmasından dolayı şaşkınlık içindeyim. Toplamda AB üyesi ülkelerin yaklaşık yarısı, yabancı düşmanı popülist partiler tarafından temsil edilecek. Üzülerek söylüyorum ki İsveç Demokrat Parti’nin parlamentoya girmesi ile birlikte İsveç bu gruba dahil olmaktadır.”

CİHAN

Yorumlar