İsveç Başbakanı Reinfeldt: Türkler İsveç'i her açıdan daha da zenginleştirdi

İsveç’in başkenti Stockholm’de 2014 - 2015 Dönem Başkanlığını Türkiye’nin üstleneceği Küresel Göç ve Kalkınma Forumu (GFMD) yapılıyor.İki gün sürecek olan Küresel Göç ve Kalkınma Forumu’nun açılışında bir konuşma yapan...

Google Haberlere Abone ol
İsveç Başbakanı Reinfeldt: Türkler İsveç'i her açıdan daha da zenginleştirdi

İsveç’in başkenti Stockholm’de 2014 - 2015 Dönem Başkanlığını Türkiye’nin üstleneceği Küresel Göç ve Kalkınma Forumu (GFMD) yapılıyor.

İki gün sürecek olan Küresel Göç ve Kalkınma Forumu’nun açılışında bir konuşma yapan İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, göçmenlerin İsveç’e nasıl büyük katkı sağladığını anlatırken Türklerden övgü ile söz etti.

“KULU’DA HERKES İSVEÇÇE BİLİYOR”

İsveç’e ilk göçmenlerin Yugoslavya, İtalya, Yunanistan Finlandiya ve Türkiye’den geldiğini kaydeden Başbakan Reinfeldt, birkaç yıl önce Konya’nın Kulu ilçesine gitme şansı bulduğunu belirterek, “İsveç’teki Türklerin çoğunun köken itibariyle geldiği fakir bir ilçe burası. Bu ilçeden 20-30 bin insan İsveç’e göç etti. Bunların bir kısmı zaman içerisinde geri döndü. Ziyaretim esnasında belediye binasında Türk katılımcılara İsveççe hitap etmek benim için çok ilginç olmuştu. Dünyada herkes İsveççe bilmiyor ama Kulu’da evet. Türkiye’ye dönen bu insanlar, onlara iş veren ve onların imkanlarını artıran bir ülkeden döndüler. Ancak Türklerin hepsi geri dönmedi. Bugün müteşekkir olduğumuz 100 bin Türk kökenli insan bu ülkede yaşıyor. Çalışıyorlar, İsveç toplumuna hem ekonomik hem de kültürel katkı sağlıyorlar. Her açıdan İsveç’i daha zenginleştirdiler.” diye konuştu.

İsveç’ten 1900’lü yılların başlarında 1.5 milyon İsveçlinin daha iyi bir yaşam arayışıyla Atlantik Okyanusu’nu aşarak Amerika’ya göç ettiğini anlatan Reinfeldt, giden her beş kişiden sadece birinin İsveç’e geri dönüş yaptığını belirterek, bugün ABD’de İsveç kökenli 4 milyon kişinin yaşadığını kaydetti.

ABD’de yaşayan İsveçlilerin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere büyük katkıda bulunduklarını ifade eden Reinfelt, geçtiğimiz yüz yılın başlarından işçi ihtiyacı duyduklarında da Yugoslavya, İtalya, Yunanistan Finlandiya ve Türkiye’den işçi getirdiklerine dikkat çekti.

ÇAVUŞOĞLU: GÖÇ İLE KALKINMA ARASINDA ÇOK BOYUTLU İLİŞKİ VAR

Foruma, aralarında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsveç Veliaht Prensesi Victoria, İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt; Türkiye’den Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu ve GFMD başkanlığını yürütecek olan Dışişleri Bakan Vekili Naci Koru'nun da aralarında olduğu 150 ülkeden bini aşkın delege katılıyor.

Forumda sabahki açılışında İsveç Veliaht Prensesi Victoria ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu da birer konuşma yaptı.

Göçün modern dünyanın önemli olgusu olduğunu belirten AB Bakanı Çavusoğlu göç ile kalkınma arasında karmaşık ve çok boyutlu bir ilişki olduğunun altını çizdi ve bu bağlamda ”AB perspektifine sahip bir ülke olarak Türkiye göç alanında kaynak, güzergâh ve hedef ülkeler arasında diyalogun geliştirilmesi, düzensiz göçün önlenmesi konusunda katkı vermeye çalışacak.” şeklinde konuştu. Çavusoğlu Türkiye’nin Suriyeli mültecilere yönelik yardımlarını da dile getirirken uluslararası toplumun Suriye’nin sinir komŞularına daha fazla destek olması çağrısı yaptı.

Forum toplantısında, uluslararası göçün ekonomik ve sosyal kalkınma üzerindeki etkileri; göçmenlerin hakları ve korunması; insan kaçakçılığı ve ticaretiyle mücadele; göç, işçi dövizleri ve kalkınma bağlamındaki çok boyutlu ilişkiler; uluslararası göç bağlamında ortaklıklar geliştirilmesi, ikili ve bölgesel işbirliği konuları gibi hususlar ele alınıyor.

Forumun Dönem Başkanlığını bugüne kadar sırasıyla, Belçika (2007), Filipinler (2008) Yunanistan (2009), Meksika (2010), İsviçre (2011), Mauritius (2012) ve İsveç (2013-2014) üstlendi.

Stockholm’deki zirveden sonra GFMD Dönem Başkanlığı’nı 1 Temmuz 2014 itibariyle de 2015 yılı sonuna dek Türkiye devralıyor. CİHAN

Yorumlar