İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Kongresi'nde İran'a Yüklendi

ABD Kongresi'nde konuşma yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 'İran Dünya'daki tek Yahudi devletini ortadan kaldırmaya uğraşıyor' dedi.

Google Haberlere Abone ol
İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Kongresi'nde İran'a Yüklendi

ABD Kongresi'ne hitap eden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Amerika Birleşik Devletleri'ni 'militan İslam ile derin bağları olan' bir yurt ile işbirliği yapmaması gerektiği konusu için uyardı.

'TAHRAN HER ZAMAN ABD'NİN DÜŞMANI OLACAKTIR'

'Tahran her süre ABD'nin düşmanı olacaktır' diyen Netanyahu sözlerini şöyle sürdürdü:
'İran rejimi şu anda her zamankinden daha az radikal değil. O sebeple İran'a güvenemeyiz. Amerika Birleşik Devletleri ile müzakereleri yürütülen nükleer anlaşma, İran'ın nükleer silah sahip olmasını engellemek bir yana buna sahip olmasını garantileyecektir.'

'KÖTÜ BİR ANLAŞMA'

İsrail Başbakanı, nükleer silah geliştirmekten vazgeçme karşılığında İran'a yaptırımların hafifletilmesini öngören ve müzakereleri devam eden anlaşmayı fena bir anlaşma şekilde niteledi. ABD'yi İran'a daha çok baskı yapmaya çağıran Netanyahu şunları söyledi:
'Biz bu fena anlaşmanın yerine mücadelesi koyalım demiyoruz. Bundan çok aşırı daha iyi bir anlaşma yapmamız gerekiyor diyoruz. Daha iyi bir anlaşma İran'ın nükleer silaha sahip olmasını muhakkak engelleyecek bir anlaşmadır. Bunu da İran'a daha çok baskı yaparak elde edebiliriz.

'İRAN'IN IŞİD'DEN FARKI YOK'

Sünni IŞİD'e karşı mücadelenin Şii İran'ı arkadaş kılmaması gerektiğinin altını çizen Netanyahu, 'İran ABD'yi ve İsrail'i yıkmak istediğini aleni belirtiyor. Bu siyasette Yahudilerin ve Hristiyanların, İsrail ve ABD'nin noktayı yoktur. İran'ın bu siyasetle, gerçekte IŞİD'den farkı kalmaz' dedi.

'İRAN'I BİR AN ÖNCE DURDURMALIYIZ'

İran'ın Ortadoğu'da silahlı gruplara destek vererek 'terörü' yaymaya çalıştığını da savunan Netanyahu, 'İran Ortadoğu'da 4 başkenti ele geçirdi. Suriye'de Esed rejimine destek veriyor. Suriye'de ve Golan tepelerinde savaşan Hizbullah'a destek veriyor, Gazze'de Hamas'a destek veriyor, Sana'da politik krize yol açan Husilere destek veriyor. Bir an öncelikle İran'ı durdurmamız gerekiyor' dedi.

'ORTAKLIĞIMIZ HERŞEYDEN ÜSTÜN'

Obama yönetiminin İran politikasına katı eleştiriler yönelten İsrail Başbakanı, bu konudaki görüş ayrılığına karşın iki ülkenin ittifakının gücüne vurgu yaptı. İsrail'deki seçimden iki hafta öncelikle ABD'ye gelerek politik bir erek gütmediğini belirten Netanyahu, ziyaret hata yorumlandığı için üzüntü duyduğunu dile getirdi. Başkan Barack Obama'ya da İsrail'e verdiği destekten dolayı minnettar olduğunu söyledi.

ABD'de bütün politik görüşlerin İsrail'i desteklediğini öne devam eden Netanyahu, 'Biliyorum ki hangi politik görüşe sahip olursanız olun, sizler hep İsrail'in birlikte duruyorsunuz. İsrail ile ABD'nin arasındaki ortaklık, politik farklılıktan ve her şeyden daha üstün.' dedi.

ABD VE İRAN: YENİ BİR ŞEY YOK

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'nın bu konuşmaya tepkisi 'Yeni bir şey yok' oldu. Obama tepkisini soran gazetecilere, 'Başbakan İran konusu için yaşama geçirilebilir bir seçenek sunmadı' dedi. İran ise konuşmayı 'sıkıcı ve yine ibaret' buldu. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marziye Afkam, konuşmanın İsrail'de yaklaşan seçimlere yönelik sertlik yanlısı bir tutumu yansıttığını söyledi.

OBAMA İSTEMEDİ

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, Başkan Obama ve Beyaz Saray'a danışmadan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu Kongre'de bir konuşma yapması için Washington'a çağırma etmişti. Netanyahu daveti kabul etti. Ancak Beyaz Saray'ın tepkisini çeken bu çağırma ABD'de bir protokol krizine neden olmuştu. Obama ise, 'Netanyahu ile görüşmeyi reddediyorum' demişti.

Obama, Ocak ayında CNN International ile yaptığı hususi mülakatta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, İsrail'deki seçimlere iki hafta kala ABD'ye istikbal olmasını 'uygunsuz' şekilde nitelendirmiş ve 'Çünkü bizim umumi siyasetimize göre, dünyada herhangi bir liderle ülkesinde seçimlerden iki hafta öncelikle görüşmeyiz' demişti.

Netanyahu'nun yaşanan protokol kriziyle alakalı eleştirilerine reaksiyon sağlayan Obama, 'Biz ülkedeki seçimlere bir biçimde müdahale ediyormuş benzeri görünmemek için bu biçimde davranıyoruz' ifadesini kullandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest'ün bu ziyaret hakkında şekilde 'İlginç' ve 'Normal diplomatik protokolün ihlali' izahatsı yapması üzerine, Netanyahu 'İsrail'in geleceğini teminat altına almak için çağırma edildiğim her yere gideceğim' izahatsını yapmıştı.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar