İran'la nükleer müzakerelerde kritik toplantılar başlıyor

İran ve P5+1 ülkeleri olarak adlandırılan ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya arasında yapılan nükleer müzakerelerinin yeni turu gayriresmi olarak Viyana’da başladı. Bugün başlayan görüşme maratonunda İran heyeti Atom Enerjisi...

Google Haberlere Abone ol
İran'la nükleer müzakerelerde kritik toplantılar başlıyor

İran ve P5+1 ülkeleri olarak adlandırılan ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya arasında yapılan nükleer müzakerelerinin yeni turu gayriresmi olarak Viyana’da başladı. Bugün başlayan görüşme maratonunda İran heyeti Atom Enerjisi Kurumu yetkilileri ile bir araya geldi.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in akşam yemeğinde buluşması ile görüşmeler resmen başlayacak.

Müzakerelerin yeni turunda İran’ın nükleer programıyla ilgili nihai bir anlaşma taslağının hazırlanması hedefleniyor. Tarafların önceki turlarda herhangi bir anlaşmaya varamadığı müzakerelerde, plütonyum üreten ağır su reaktörü Arak’ın durumu, uranyum zenginleştirme programının sınırlaması ve buna mukabil bazı yaptırımların gevşetilmesi gibi konuların netliğe kavuşturulması bekleniyor.

Çarşamba gününden itibaren dört gün sürmesi beklenen görüşmelerde tarafların önemli konulardaki pozisyonları oldukça farklılık arz ediyor. İran’ın nükleer programının askeri amaçlara hizmet etmesinden endişe eden Batılı devletlerin, bu ülkenin atom bombası yapımında mesafe alabileceği alanlarda kısıtlama ve kontrol talebi devam ediyor. Ülkesinin nükleer programını barışçıl olarak niteleyen İran’da, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani muhafazakarlar tarafından ‘Batı'ya fazla taviz vermekle’ suçlanıyor.

Diplomatik kaynaklara göre 20 Haziran’a kadar anlaşmayı hedefleyen tarafların toplantı sonunda bu tarihi ötelemesi de imkan dahilinde. CİHAN

Yorumlar