İran, Çin’le 2,5 milyar dolarlık petrol anlaşmasını iptal etti

İran, Çin ile olan 2,5 milyar dolarlık petrol anlaşmasını, Çin’in sözünü yerine getirmemesi üzerine iptal ettiğini açıkladı.Çin’in devlet şirketi China National Petroleum Corp. (CNPC) ile olan anlaşmanın ilk aşaması, Çinli şirket...

Google Haberlere Abone ol
İran, Çin’le 2,5 milyar dolarlık petrol anlaşmasını iptal etti

İran, Çin ile olan 2,5 milyar dolarlık petrol anlaşmasını, Çin’in sözünü yerine getirmemesi üzerine iptal ettiğini açıkladı.

Çin’in devlet şirketi China National Petroleum Corp. (CNPC) ile olan anlaşmanın ilk aşaması, Çinli şirket tarafından İran-Irak sınırındaki Güney Azadegan alanında yapılacak 185 kuyu sondajını içeriyordu. Azadegan, yaklaşık 42 milyar varil rezervi ile dünyanın en büyük petrol alanlarından birini oluşturuyor.

Ancak İran Petrol Bakanlığı, 2009’n sonunda yapılan anlaşmaya göre, şu ana kadar ancak 7 kuyunun sondajının yapıldığını açıkladı. İran Milli Petrol Şirketi (NIOC) Genel Müdürü Rokneddin Javadi, Çinli şirket CNPC’nin uygunsuzluğu nedeniyle, sözleşmenin feshedileceğini söyledi.

Anlaşmaya göre, Çinli şirket, Azadegan’da günlük 600 bin varil petrol üretmeyi hedefliyordu.

Javadi, Şubat ayının ortalarında 90 günlük ültimatomun sona ermesinden bir ay sonra Çinli şirketin bir şey yapmamasının anlaşmanın feshine yol açtığını ifade etti.

Ocak 2009'da imzalanan 1,76 milyar dolarlık ayrı bir anlaşma gereğince de CNPC ve NIOC günde 75 bin varil üretmek amacıyla, Kuzey Azadegan alanını geliştiriyor.

Başka bir Çinli petrol devi Sinopec, Azadegan’ın komşusu Yadavaran alanını geliştiriyor.

Çin, Batılı ülkelerin, nükleer programı nedeniyle müeyyide uyguladığı İran’ın petrol pazarında büyük rol oynuyor.

CİHAN

Yorumlar