Irak’ta rehin 4 Türk vatandaşını Türkmenler kurtardı

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Kerkük’ün güneyinde, aralarında dört Türk vatandaşın bulunduğu 44 kişilik bir grubun, Türkmen kuvvetlerince kurtarılarak daha güvenli bir bölgeye nakledildiklerini belirtti. Kaynaklar ayrıca, Türkiye’nin...

Google Haberlere Abone ol
Irak’ta rehin 4 Türk vatandaşını Türkmenler kurtardı

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Kerkük’ün güneyinde, aralarında dört Türk vatandaşın bulunduğu 44 kişilik bir grubun, Türkmen kuvvetlerince kurtarılarak daha güvenli bir bölgeye nakledildiklerini belirtti. Kaynaklar ayrıca, Türkiye’nin Irak’taki gelişmelere mezhepsel yaklaşmadığının altını çizdi.

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, 80 Türk vatandaşın haricinde 15 vatandaşın daha rehin tutulduğu iddialarını yalanlayarak, “Bu konuyla ilgili bize ulaşan herhangi bir bilgi mevcut değil. Dolayısıyla bu haberin doğruluğunu gösteren bir gelişme yok.” değerlendirmesinde bulundu. Öte yandan, kaynaklar, Irak’ın Kerkük şehrinin güneyinde, aralarında dört Türk vatandaşın bulunduğu 44 kişilik bir grubun Türkmen kuvvetlerince kurtarılarak daha güvenli bir bölgeye nakledildiklerini belirtti. Dışişleri kaynakları, “Dört Türk vatandaşı ile bir sıkıntımız vardı, teyit edemediğimiz. Bununla ilgili bir gelişme oldu. 44 kişilik bir grup içerisinde dört Türk vatandaşı da bir grup tarafından alıkonuluyor veya rehin alınıyor. Dün akşam bunu teyit etmiştik. Bugün güzel bir gelişme oldu. Türkmenler tarafından onlar kurtarıldılar ve şu anda serbestler. Daha güvenli bir bölgeye gidiyorlar. Bu olay dışında bize intikal eden başka olumsuz, rehin alınma, alıkonulma veya saldırıya uğrama gibi bir olay bize intikal etmedi.” Rehin tutulanların aşiret ya da farklı yapılanmalar tarafından kaçırıldığını kaydeden kaynaklar, Kerkük Emniyet güçleri tarafından kurtarıldığını belirtti.

Tahliye edilen Basra Başkonsolosluk mensuplarının büyük bir bölümünün yurda döndüğünü, kalanların ise Kuveyt’te bulunduğuna dikkat çeken Dışişleri kaynakları, Bağdat Büyükelçisi’nin görevinin başında olduğunu vurguladı. AFAD ve Kızılay’ın bölgede insani yardım gönderdiğinden söz eden kaynaklar, Dışişleri olarak Irak’tan ayrılmak isteyen ancak vizesi dolan Türk vatandaşların ödemesi gerek 420 dolar tutarındaki cezanın, görüşmeler neticesinde 83 odlara düşürülmesiyle ayrılmak isteyenlere kolaylık sağlandığını vurguladı.

Irak’ta bulunan Türk TIR’ların sayısının her geçen gün azaldığına dikkat çeken Dışişleri kaynakları, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun, insani yardımın sevkiyatı için bölgeye gidip geldiğini belirtti. Kaynaklar, merkezi hükümete bağlı askeri güçlerin, Şii bölgesindeki saldırı ihtimaline karşı Sünni nüfusun yoğunlukta olduğu bölgelerden çektiklerini iddia etti. Dışişleri kaynakları, “Önemli olan, Irak’taki gelişmeleri mezhepler çatışması olarak ilerlemesini durdurmak için çalışmalar gerçekleştirmek. Sünni bir ülke olabilirsiniz, Şii bir ülke olabilirsiniz. Fakat o ülkedeki azınlıkları, Sünnileri, Şiileri ajite etmemeniz gerekir. Beklenen bu aslında. Türkiye de sağduyulu hareket etmek istiyor. Ve hiçbir zaman biz mezhepsel olarak bakmıyoruz bu gelişmelere. Diğer ülkelerin de aynı şekilde bakmasını istiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

CİHAN

Yorumlar