İnternet Yönetiminde Uzlaşma Dönemi

İnternet ekosistemine dâhil olan tüm otoriteleri ilk kez bir araya getiren uluslararası internet zirvesi sona erdi.

Google Haberlere Abone ol
İnternet Yönetiminde Uzlaşma Dönemi

İnternet ekosistemine dâhil olan tüm otoriteleri ilk kez bir araya getiren uluslararası internet zirvesi sona erdi. Brezilya’nın ev sahipliği yaptığı toplantıda tüm insanlığın ortak mirası haline dönüşen internetin, ancak uzlaşı ve sorumluluk paylaşımı ile küresel düzeyde yönetilebileceği vurgusu yapıldı. Toplantı sonunda yayınlanan ortak bildiri, internetin geleceğine ışık tutan ilk resmi belge olması yönüyle önem taşıyor.

YASAKLAMA ÇÖZÜM DEĞİL

İnternet ekosisteminde söz sahibi akademisyen, sivil toplum kuruluşu, özel sektör ve hükümet temsilcileri ile işleyişten sorumlu teknik heyet ilk kez diyalog zemininde buluşma fırsatı yakaladı. İki gün süren beyin fırtınasında, 90 ülkeden gelen yüzlerce katılımcının sunduğu argümanlar tartışıldı. Herkesin kabul edeceği en iyi yönetim modelinin ne olduğu sorusuna cevap aranan toplantıda, internetin doğası gereği merkezi bir yerden yönetilemeyeceği algısı ortaya çıktı. Yasaklamalar veya diğer yaptırımlarla mevcut problemlerin giderilemeyeceğini savunan uzmanlar, meselenin ancak diyalog ve sorumluluk paylaşımı ile çözülebileceğini ortaya koydular.

YÖNETİMLER ŞEFFAF VE SORGULANABİLİR OLMALI

İnsan haklarının evrenselliğine yapılan vurgu ile başlayan bildiride, ifade özgürlüğü, gizlilik ve bilgiye erişimin garanti altına alınması konuları öne çıkarıldı. Sağlıklı bir yönetim modeli için tüm tarafların karar mekanizmasına dâhil edilmesi gerektiğini ifade eden bildiri, yönetimleri de şeffaf ve sorgulanabilir olmaya davet etti. Güvenlik konusunun internet ekosistemi içinde yer alan tüm birimlerin ortak hedefi olması gerektiğine işaret edilen bildiride, internetin gelişmesi için taraflar arasında işbirliğinin kaçınılmaz olduğu vurgulandı.
Bildiride ayrıca, internet ile ilgili mevcut problemlerin, sistemin her coğrafyada eşit şekilde uygulanamaması, yargı mevzuatındaki farklılıklar ve uluslararası bir anlaşmanın eksikliğinden kaynaklandığı tespit edildi.
KÜRESEL BİR YOL HARİTASI

Organizatörler, tarafların iştirakiyle küresel düzeyde gerçekleşen ilk toplantıda yayınlanan ortak bildiride bazı eksikliklerin olabileceğini ve bunların zamanla düzeltilebileceğini ifade ettiler. Önümüzdeki birkaç yılın meselenin olgunlaşması adına geçiş süreci olacağını söyleyen katılımcılar, bu toplantıyla birlikte sorunların çözümü için izlenmesi gereken evrensel rotanın tespit edildiğini belirttiler. Bu toplantının başka forumlara da ilham vermesi gerektiğini hatırlatan organizatörler, ortaya sunulan yol haritasına sadık kalmanın herkese düşen bir vazife olduğunun altını çizdiler.

Dünya medyasının yakından takip ettiği toplantıya Microsoft, Google ve Facebook gibi internet devlerinin yanı sıra web ve internetin kurucuları sayılan ünlü isimler de katıldı. Bir sonraki internet zirvesine ise Türkiye’nin ev sahipliği yapacağı duyuruldu. CİHAN

Yorumlar