İngiliz imam terörden suçlu bulundu

ABD'nin New York şehrinde mahkemeye çıkarılan İngiliz imam Mustafa Kamel Mustafa (56), 11 ayrı terör olayına karıştığı gerekçesi ile suçlu bulundu.Savcılar, Kuzey Londra’da bulunan Finsbury Park Camii’nin eski imamı Mustafa’nın 1998...

Google Haberlere Abone ol
İngiliz imam terörden suçlu bulundu

ABD'nin New York şehrinde mahkemeye çıkarılan İngiliz imam Mustafa Kamel Mustafa (56), 11 ayrı terör olayına karıştığı gerekçesi ile suçlu bulundu.

Savcılar, Kuzey Londra’da bulunan Finsbury Park Camii’nin eski imamı Mustafa’nın 1998 yılında Yemen’de 16 Amerikalı, İngiliz ve Avusturyalı turistin kaçırılması olayında suçlu olduğunu belirtti. Abu Hamza al-Masri olarak da bilinen Mustafa, çıkarıldığı mahkemede Oregon eyaletinde terörist eğitim kampı kurmaya çalışmak ve takipçilerini El-Kaide terörist örgütünde eğitim almak üzere Afganistan’a göndermekle suçlandı. Savcılar ayrıca Mustafa’nın hayatını “şiddet içeren cihada adadığı ve gençleri eğitim almaları veya savaşmaları için değişik ülkelere gönderdiği” iddiasında bulundu.

Bütün suçlamaları reddeden İngiliz imamın avukatları, savcıların, Mustafa’nın fiillerine değil terör olaylarını destekler nitelikteki “Ladin bir kahramandır.” ve “Uçaklar Dünya Ticaret Merkezi’ne çarptığında herkes mutluydu.” şeklindeki ifadelerine bakarak hüküm verdiğini ileri sürdü.

Ancak konuyu soruşturan savcılar, Mustafa’nın Yemen’de kaçırılan esirlerden biriyle konuşmasında itiraflarda bulunduğunu ve kaçırma olayının birgün öncesinde, daha önce militanlara dağıttığı telefonlar ile uydu üzerinden görüşmeler yaptığının ispatlandığını belirtti.

2004 yılında İngiltere'de tutuklanan zanlının ABD tarafından iadesi istenmişti. 2006'da İngiltere'de öldürmeye teşvik ve ırkçılığı teşvik etmekten suçlu bulunan Mustafa Kamel Mustafa, 2012'de ise terör suçundan yargılanmak üzere New York’a getirilmişti.

Mısır doğumlu eski İngiliz imamın ömür boyu hapis cezasına çarptırılması bekleniyor.

CİHAN

Yorumlar