“İki devletli çözüme yönelik barış çalışmaları devam etmeli”

Ortak bakanlar kurulu toplantısı için İsrail’e iki günlük ziyaret gerçekleştiren Almanya Başbakanı Angela Merkel, İsrail ile Filistin arasında iki devletli barış görüşmelerinin devam etmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol
“İki devletli çözüme yönelik barış çalışmaları devam etmeli”

Ortak bakanlar kurulu toplantısı için İsrail’e iki günlük ziyaret gerçekleştiren Almanya Başbakanı Angela Merkel, İsrail ile Filistin arasında iki devletli barış görüşmelerinin devam etmesini istedi. Merkel, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim yeri tartışmalarının ise bir an önce sonlandırarak, bu tartışmaların görüşmelere engel olmaması gerektiğini belirtti. Filistin’in İsrail’i boykot etmesinin barış sürecini tıkayacağını ifade eden Alman Başbakan, “Bu, Ortadoğu barış müzakerelerine fayda getirmez.“dedi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile ortak basın toplantısı düzenleyen Merkel, İran konusunda Netanyahu’dan farklı düşündüğünü söyledi. Netanyahu, İran’ın uranyum zenginleşmesinden tamamen vazgeçmesini talep ederken, Merkel, İran’ın düşük seviyede bir uranyum zenginleştirmesinin kabul edilebilir olduğunu kaydetti. İran ile görüşmelerde, ilk baştan itibaren mükemmel bir çözüm yerine, İsrail ve Avrupa’nın güvenliğinin sağlandığı bir durum için çalıştıklarını ifade eden Merkel, İran’ın müzakere sürecinde zenginleştirme için yeni adımları durdurmasının olumlu bir gelişme olduğunu belirtti.

Öte yandan Almanya ile İsrail arasında eğitim, toplumsal iletişim, araştırma ve geliştirme alanlarında on dokuz farklı anlaşma imzalandı. İsrail ve Alman vatandaşları altı aya kadar karşılıklı olarak izne gerek kalmadan çalışabilecekler. İsrail’in temsilciliğinin olmadığı ülkelerde de Almanya temsilcilikleri İsrail vatandaşlarına hizmet verebilecek.

Ziyaretin sonunda Almanya Başbakanı Merkel’e, iki ülke arasındaki ilişkilere verdiği katkıdan dolayı İsrail Başkanlık Nişanı verildi.
CİHAN

Yorumlar