‘İçtihad ve Kıyas’ sempozyumu yeni oturumlarla devam ediyor

Yeni Ümit ve Hira dergileri tarafından İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘İslam Dininin Zenginliği İçtihad ve Kıyas’ konulu uluslararası sempozyumun ikinci günü, oturumlarla devam ediyor. İkinci gün programının açılış konuşmasını...

Google Haberlere Abone ol
‘İçtihad ve Kıyas’ sempozyumu yeni oturumlarla devam ediyor

Yeni Ümit ve Hira dergileri tarafından İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘İslam Dininin Zenginliği İçtihad ve Kıyas’ konulu uluslararası sempozyumun ikinci günü, oturumlarla devam ediyor.

İkinci gün programının açılış konuşmasını yapan Nijerya İslami Dernekler Genel Koordinatörü Davit Nabi, sempozyumun kendileri için nadir bir fırsat olduğunu, bundan istifade etmek istediklerini söyledi.

YEREL BAŞLAYAN HAREKET EVRENSEL OLDU

Hizmet hareketine dikkat çeken Nabi, "Fethullah Gülen Hocaefendi’nin bu hareketi yerel başlamış ve ilham halinde bir evrensel ağ haline gelerek tüm insanlığın sorunlarını çözer hale gelmiştir. Bu hizmetler tüm insanlığa hizmet etmektedir." dedi.

ABD’den gelen davetlilerden Cihad Türk ise oturum öncesinde yaptığı konuşmada tüm dünyaya rehberlik hizmetinde bulunmaları gerektiğini ifade etti. Hocaefendi’nin ABD'de kendileri ile birlikte olmasının kendileri için büyük bir lütuf olduğuna işaret eden Türk, "Hocaefendi’nin mesajındaki insanları Allah rızası için sevmek mesajı kendimizi geliştirme adına çok mühim. Bu mesajla dünyaya açılma, huzurlu toplum kurma sorumluluğumuz var." ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarından sonra oturumlara geçildi. İkinci günün ‘Temellendirme ve pratize etme bakımından içtihad’ temalı ilk oturumuna Ürdün’den Prof. Dr. Ali El Fakir başkanlık etti. Başkan El Fakir yaptığı konuşmada, "Bizler hoşgörü dininin temsilcileriyiz" diyerek, sorunlar karşısında hoşgörülü olunması gerektiğini ve İslam’ın geleceğinin parlak olduğunu söyledi.

HOCAEFENDİ STRATEJİK MÜCEDDİT

Oturumun ‘İçtihad ehliyeti’ temalı ilk sunumunu yapan Lübnan’dan Prof. Dr. Basim El Hani, sunum başında Fethullah Gülen Hocaefendi’nin global türdeki hizmetlere ışık tutan düşünce ve fikirleriyle stratejik bir müceddit olduğunu söyledi. Hani, "Geleceğe dönük projeler üretemezsek çağı yakalayamayız ve çağın gerisinde kalacağız." dedi. Hani, hakiki manada içtihadın cağın gerektirdiği bir zaruret ve Allah’ın murat ettikleri en iyi derecede bile bilmek olduğunu söyledi.

'Sabit ve Değişken' konulu ikinci sunumu yapan Tunuslu alim Prof. Dr. İlyas Derdur ise dini kanun ve kuralların anlaşılması noktasında 'Sabit ve Değişken' mefhumların önemli olduğunu söyledi.

Oturumun son sunumunu yapan Sudan’dan Dr. Muhammed Babekir ise 'İslam fıkhında gelecek tasavvuru' konusunu işledi. Dr. Babekir sunumunda "Gönülle insanları kucaklayan insanlara muhtacız. Hakiki manada yer yüzü mirasçılarına kalp ve gönül anahtarını elde edecek yer yüzü mirasçılarına ihtiyaç duymaktayız." dedi. CİHAN

Yorumlar