İç Savaş, Suriye'yi 4 Yılda Karanlığa Gömdü

Uydu görüntülerinde 2011'in Suriye'si ışıl ışıl... Dört yılda kapkara olan ülkede, iç savaştan sonra uzaydan görülebilen ışıklar yüzde 83 oranında azaldı.

Google Haberlere Abone ol
İç Savaş, Suriye'yi 4 Yılda Karanlığa Gömdü

130 insan hakları kuruluşundan oluşan WithSyria ve Çin'deki Wuhan Üniversitesi'nin araştırmasında, Suriye'de 2011'den bu güne belirli aralıklarla çekilen uydu görüntüleri yer alıyor. Araştırmaya oranla Suriye'de uzaydan görülebilen ışıklar geçen dört sene içinde yüzde 83 oranında azaldı.

Kentlere bakılınca başkent Şam'da bu nispet yalnızca yüzde 33 iken, Halep, İdlib ve Rakka kentlerinde bu nispet yüzde 97'ye ulaşıyor.

Şubat 2015

'EN KARANLIK YIL'

21 uluslararası katkı ve insan hakları kuruluşunun hazırladığı birlikte rapora göre, uluslararası toplum, iç savaşın dördüncü yılını doldurmaya hazırlanmakta olan Suriye'de sınıfta kaldı. Raporda, 2014 için 'en karanlık yıl' ifadesi kullanıldı.

Aralarında Save The Children (Çocukları Koru) ve Oxfam'ın da yer aldığı firmaların hazırladığı raporda, 2014' te Birleşmiş Milletter Güvenlik Konseyi'nden çıkan bütün karar tasarılarına karşın geçen senenin Suriye için 'en karanlık yıl' yer aldığı anlatım edildi.

Eylül 2011

'BÜYÜK DEVLETLER SORUMLU'

Raporda ayrıca, sivillerin korunması ve ülkeye insani katkı ulaştırılması hakkında da sınıfta kalındığı söylendi. Rapor Suriye'deki halden tasarıları yaşama geçiremeyen BM ve kocaman ülkeleri mesul tuttu.

Mart 2012

İnsan hakları kuruluşları raporda şu ifadelere yer verdi:

- 2014 Suriye iç savaşının en kanlı yılı oldu, geçen sene en az 76 bin insan hayatını kaybetti. Toplam ölü sayısı en az 220 bin.

- Ulaşılması zor alanlarda yardıma muhtaç insan sayısı 2013'e oranla 1 milyon arttı, 4.8 milyona ulaştı.

- Yardıma muhtaç çocuk sayısı 2013'e oranla yüzde 31 arttı, 5.6 milyona ulaştı.
2014 yılında gereksinim duyulan katkı fonlarının yüzde 57'si toplanabildi. Bu nispet 2013'te yüzde 71'di.

- Suriye'de iç harp pazar günü dördüncü yılını dolduracak. Ülkede insani hal her geçen gün kötüleşirken, savaşın yakın sürede sona ereceğeine dair bir ümit belirtisi de yok.

Mart 2014


Mart 2013

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar