Hocalı şehitleri İsveç'te anıldı

Azerbaycan'ın Hocalı kentinde 1992 yılında Ermeniler tarafından yapılan katliamda hayatını kaybedenler İsveç'in başkenti Stockholm’de törenle anıldı.

Google Haberlere Abone ol
Hocalı şehitleri İsveç'te anıldı

Azerbaycan'ın Hocalı kentinde 1992 yılında Ermeniler tarafından yapılan katliamda hayatını kaybedenler İsveç'in başkenti Stockholm’de törenle anıldı.

Azerbaycan Kültür Derneği tarafından organize edilen anma töreni kapsamında düzenlenen panele İsveç milletvekilleri ile Azerbaycan Büyükelçisi Dr. Adish S. Mammadov ve vatandaşlar katıldı.

Katliama ilişkin resimlerin de sergilendiği anma töreninde, ayrıca sessiz bir sinevizyon gösterisi ile katliama maruz kalmış Azerilerin yürek burkan görüntüleri sahneye yansıdı.

Kısa konuşmaların yapıldığı anma töreninde Azerbaycan Büyükelçisi Dr. Adish S. Mammadov, "20. yüzyılın en büyük faciasını gerçekleştiren Ermeni güçleri, Azerbaycan'ın Hocalı kentinde insanlık tarihine kara bir leke olarak geçen cinayetler işlediler. Sivil, eli silahsız Azerbaycan Türkleri, çocuk, kadın, ihtiyar ve genç ayrımı yapılmadan gözleri oyuldu, hamile kadınlar şişlenerek katledildi." şeklinde konuştu. Ermenilerin esas katliamı 1918’de yaptığını sözlerine ekleyen Mammadov, "Bu girişimle birlikte, Bakü savaş alanına dönmüştür. Tam 10 bin Azeri Türkü, 96 yıl önce şehit edilmiştir.’’ diye konuştu.

2011yılında Hoca katliamının yapıldığı Karabağ meselesini İsveç meclisine taşıdığını söyleyen Yeşiller Partisi Milletvekili ve Grup Başkanı Mehmet Kaplan, öneriyi sadece kendi partisinin desteklediğini ve diğer partilerin desteklemediğini söyledi. Karabağ sorunuyla ilgili görüşmeleri sürdüren AGİT Minsk grubunun Ermenileri kayırdığını iddia eden Kaplan, bu durumun 'kuzuyu kurda teslim etmek' olarak tasvir etti. Şehitler için Allah'tan rahmet dileyen Kaplan, İsveç ve AB ülkelerinin Hocalı katliamına sessiz kalmasını utanç verici bir durum olarak değerlendirdi.

Paneli düzenleyen Azerbaycan Kültür Cemiyeti Başkanı Semed Fartash, amaçlarının herkesin gözü önünde olan Hocalı katliamını İsveçlilere ve başka milletlere anlatmak olduğunu söyledi. Ermenilerin dünyayı, söyledikleri yalanlarla kandırmak istediğini ifade eden Fartash, "İsveç’te Ermenilerin esas yüzünü göstermek istiyoruz. Ermenilerin cinayetlerini görsünler ve tanısınlar. Onların sözlerine inanmasınlar." dedi.

Stockholm’ün Huddinge Belediyesi sınırları içerisinde 'Hocalı Soykırımı Anıtı' dikilmesi için Belediye Meclisine bir öneri vereceklerini belirten Fartash, "Stockholm’de bulunan bazı belediyeler ellerinde belge olmadan 1915 olaylarıyla ilgili sözde soykırım anıtı dikme kararı alarak Türk kardeşlerimizi incitiyorlar. 20. yüzyılda herkesin göz önünde olan Hocalı katliamını için anıt dikilmesini bizde isteyeceğiz." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar