Hillary Clinton: IŞİD’in sınır değiştirebileceğini öngörmüyorum

ABD başkanlık seçimleri için 2016'da Demokrat Parti’den aday adayı olacağına kesin gözüyle bakılan ABD Dışişleri eski bakanı Hillary Clinton, Irak-Şam İslami Devleti'nin (IŞİD) sınırları değiştirebileceğine ihtimal vermediğini söyledi....

Google Haberlere Abone ol
Hillary Clinton: IŞİD’in sınır değiştirebileceğini öngörmüyorum

ABD başkanlık seçimleri için 2016'da Demokrat Parti’den aday adayı olacağına kesin gözüyle bakılan ABD Dışişleri eski bakanı Hillary Clinton, Irak-Şam İslami Devleti'nin (IŞİD) sınırları değiştirebileceğine ihtimal vermediğini söyledi.

New York’ta bulunan Dış İlişkiler Konseyi (CFR) adlı düşünce kuruluşunda konuşan Hillary Clinton, IŞİD’in bölgede sınırları değiştirme ihtimaline yönelik düşüncesini, "İşin doğrusu, her ne kadar IŞİD Irak’ta bazı şehirleri ele geçirmiş olsa da bölgede bir İslami devlet kurup sınırları değiştirebileceğini öngörmüyorum." şeklinde açıkladı.

Suriye’de ABD’nin pasif kaldığına yönelik eleştirileri yanıtlayan Clinton, ülkedeki ayaklanmanın sıradan halkın sokağa dökülmesi ile başladığını anımsattı. Clinton, bu kişilerin Beşşar Esed’in düzenli ordusuna karşı mücadele verdiğini ve Suriye halkının bu çabasına kredi verilmesinin son derece doğal olduğunu söyledi. Suriye’de bugün gelinen noktayı hiç kimse gibi kendilerinin de öngöremediğini aktaran Clinton, radikal grupların bu ülkede giderek daha güçlendiğini dile getirdi.

Clinton, Suriye’deki muhalif saflarında bugün Avrupa ile Amerika’dan giden bin kadar savaşçının olduğuna dikkat çekti. "Bu artık Suriye sorunu değil sadece. Ben hiçbir zaman da yalnızca Suriye sorunu olarak görmedim. Bu bölgesel bir sorun." dedi.

OBAMA HÜKÜMETİ ÜÇ BÜYÜK SORUNU KUÇAĞINDA BULDU

Geçtiğimiz günlerde bakanlığı döneminde yaşadıklarını kaleme aldığı kitabını yayınlayan Clinton, bugünlerde birçok medya kuruluşuna demeç verip, görevi süresince üstlendiği kritik rolü kamuoyu ile paylaşıyor.

Clinton, "Başkan göreve gelince (Barack Obama’yı kast ediyor) üç büyük sorundan biri olarak Irak savaşını görüyorduk. Irak savaşı nedeniyle müttefiklerimiz bile ABD’den soğmuştu. Irak’taki ihmal ve hatalar savaşın nedeni olan terör unsurundan dahi herkesi bıktırmıştı. Bunun dışında tabi diğer mesele de ekonomik kriz ile ABD’nin dünya genelindeki imajının darbe yemiş olmasıydı." diye konuştu.

Amerikan halkının Başkan Obama’nın da Irak savaşını bitirme gerekçelerini makul görüp desteklediğini belirten Clinton, "Yurt dışında ABD’nin ilkeleri, prensipleri asker ve askeri bütçeyi arttırmakla anlatılamayacağını herkes öğrendi." dedi.

Bakanlığı döneminde "soft power" (yumuşak güç-diplomasi) mesajını dünyaya vermek istediğini aktaran Clinton, bu bağlamda ABD’nin yeni diş politika algısını oluşturmaya çalıştığını ifade etti. Clinton, "Savunma odaklı bir algı bizim tek geçerli aracımız değildir." dedi.

Irak’tan Amerikan askerinin çekilmesine Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin karşı çıktığını aktaran Clinton, ancak ABD yönetimi olarak buna karar verdiklerini ve uyguladıklarını söyledi.

PESİMİSTTİM AMA HAKLIYDIM

Hillary Clinton bir soru üzerine, Arap Baharı döneminde Mısır’a yaptığı ziyareti de anlattı. Tahir Meydanı’nda milyonların toplandığı dönemde Mısır’a giderek protestocuların liderleri ile görüştüğünü anımsatan Clinton, onlara Hüsnü Mubarek’i devirdikten sonra ne yapacaklarını sorduğunu söyledi. Göstericilerin önde gelenlerinin demokratik haklarını elde etmek istediklerini kendisine anlatığını kaydeden Clinton şöyle devam etti: "Ben de onlara peki kimin önderliğinde seçimlere gideceksiniz dedim. Onlar da bana, 'biz siyasi parti değiliz' diye cevap verdiler. Onlara 'burada sadece ordu ile Müslüman Kardeşler organize halde. Eğer siz seçime bir oluşum içinde gitmezseniz ikisinden birisi iktidara gelir' dedim. Onlar bana, 'hayır biz ikisini de istemiyoruz' diye cevap verdiler. O zaman da Mısır için pesimisttim ama haklı çıktım." CİHAN

Yorumlar