Hazar'a kıyıdaş ülke liderleri Rusya'da bir araya gelecek

Hazar Denizi'ne kıyıdaş ülkelerin devlet başkanları, önümüzdeki Eylül ayında Rusya'nın Astrahan şehrinde bir araya gelecek.

Google Haberlere Abone ol
Hazar'a kıyıdaş ülke liderleri Rusya'da bir araya gelecek

Hazar Denizi'ne kıyıdaş ülkelerin devlet başkanları, önümüzdeki Eylül ayında Rusya'nın Astrahan şehrinde bir araya gelecek. Zirveye hazırlık amacıyla 22 Nisan'da Rusya'nın başkenti Moskova'da Hazar'a kıyıdaş ülke dışişleri bakanları seviyesinde istişare toplantısı gerçekleştirilecek.
Hazar'ın hukuki statüsüyle ilgili yapılacak toplantılar, Türkmenistan Bakanlar Kurulu'nda gündeme getirildi. Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nda Dışişleri Bakanı ve Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Raşid Meredov, sözkonusu toplantılara yapılan hazırlıklar doğrultusunda bilgi verdi. Bakan Meredov, tarafsız ülke olan Türkmenistan'ın Hazar ile ilgili bütün meselelerde komşuluk, karşılıklı saygı ve eşit işbirliği prensipleri çerçevesinde strateji geliştirdiğini belirtti. Türkmenistan'ın Hazar'a kıyıdaş ülkelerin devlet başkanlarının ilk zirvesi 2002 yılında yapılmasına öncülük ettiğini söyleyen Meredov, Hazar Denizi'nin kaderini belirleyecek konularda uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde hareket edilmesine büyük hassasiyet gösterdiklerini ifade etti. Türkmen Bakan, Hazar'ın statüsünün belirlenmesi için Aşkabat'ta başlayan zirvenin daha sonra 2007 yılında Tahran'da, 2010 yılında Bakü'de yapıldığını belirterek, 4. zirvenin bu sene Eylül ayında Rusya'da yapılmasının planlaştırıldığını bildirdi.

Berdimuhamedov ise bu konuyla ilgili açıklamasında, tarafsız Türkmenistan'ın bundan sonra da Hazar Denizi ile ilgili bütün meselelerde karşılıklı ve dengeli çözümlerin geliştirilmesinde aktif rol alacaklarını söyledi. Türkmen lider, bölgenini güvenliği, barışı ve işbirliği için Birleşmiş Milletler'de bir dizi uluslararası inisiyatifleri önerdiklerini kaydetti. Berdimuhamedov ayrıca, Aşkabat'ta Hazar ile ilgili birçok toplantının, seminerlerin ve konferansların yapıldığını belirtti.
Hazar'a kıyıdaş ülkeler: Türkmenistan, Azerbaycan, Rusya, Kazakistan ve İran Hazar'ın hukuki statüsünün belirlenmesi konusunda uzun zamandır görüşüyor. Bu sene Rusya'da gerçekleştirilecek 4. Hazar Zirvesi'nden olumlu ve önemli sonuçların çıkması bekleniyor. Hazar bölgesi zengin enerji kaynakları ile de dünyanın önemli bölgesi durumunda. CİHAN

Yorumlar