Hamilelikte ölümlerin en önemli nedeni kan kaybı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 14 Haziran Kan Bağışı Günü'nde, hamile kadınların hayatını kurtarmak için sağlıklı kana ulaşım imkanının artırılmasını istedi.Dünya genelinde ortalama 800 kadın, doğum anında ya da hamilelikteki komplikasyonlar...

Google Haberlere Abone ol
Hamilelikte ölümlerin en önemli nedeni kan kaybı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 14 Haziran Kan Bağışı Günü'nde, hamile kadınların hayatını kurtarmak için sağlıklı kana ulaşım imkanının artırılmasını istedi.

Dünya genelinde ortalama 800 kadın, doğum anında ya da hamilelikteki komplikasyonlar sebebiyle hayatını kaybediyor. Ölümlerin birinci sıradaki sebebi ise kan kaybı. Sağlıklı bir kadın, bu şekilde kan kaybettikten iki saat sonra ölebiliyor. Bunun önüne geçmek için acilen kan naklinin yapılması gerekiyor.

Yeterli kanın depolanması için en güvenli kaynak, insanların karşılık beklemeden yaptıkları kan bağışları. Fakat gelişmemiş ya da gelişmekte olan ülkelerde kan bankalarındaki stoklar yetersiz. Özellikle Sahraaltı Afrika'da bu sebeple 100 bin hamileliğin 510'u kadınların ölümüyle sonuçlanıyor.

DSÖ verilerine göre 40 Afrika ülkesi bin kişi için yılda 10'dan az bağış toplayabiliyor. Yüksek gelirli ülkeler ise 35'ten fazla bağış toplanıyor.

Birçok ülkede ise hastaların yakınları acil durumlarda hasta için kan bulmaya zorlanıyor. Bu durum hem psikolojik ve malî baskıya hem de gecikmelere neden oluyor. Ayrıca kanın analizini yapacak yeterli vakit olmadığından kadınlar kandan geçen hastalıklara yakalanabiliyor. CİHAN

Yorumlar