Guterres: Orta Afrika'daki insanî felaket tarif edilmez boyutta

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri António Guterres, şiddet olaylarının Müslümanlara karşı “etnik temizliğe” dünüştüğü Orta Afrika Cumhuriyeti’ni (OAC) dün ziyaret etti.

Google Haberlere Abone ol
Guterres: Orta Afrika'daki insanî felaket tarif edilmez boyutta

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri António Guterres, şiddet olaylarının Müslümanlara karşı “etnik temizliğe” dünüştüğü Orta Afrika Cumhuriyeti’ni (OAC) dün ziyaret etti. Guterres ülkede yaşananları “tarif edilemez boyutlarda insanî felaket” olarak niteledi.

Orta Afrika'da yaşanan olaylara dünya kamuoyunun ilgisinin azaldığını belirten António Guterres, uluslararası toplumun Suriye ve Güney Sudan’da olduğu kadar dikkatlerini bu ülkeye yoğunlaştırması gerektiğini söyledi. Guterres, özellikle Bangui havaalanındaki gibi kamplara sığınan insanların evlerine dönebilmeleri için buralardaki güvenliğin sağlanmasını istedi.

Guterres, yüzde 15’i Müslümanlardan oluşan ülkede yaşanan din ve etnik temelli şiddeti “vahşice, barbarca ve insanlık dışı” olarak niteledi. Sadece geçtiğimiz aralık ayından beri göç etmek zorunda kalan Orta Afrikalı sayısının 500 bin olduğunun altını çizdi.

BM Güvenlik Konseyi'nin izniyle Fransız askerleri ve Afrika Birliği güçlerinin müdahalesine rağmen Orta Afrika'daki çatışmalar önlenemiyor. Çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Seleka koalisyonu ve Hristiyanlardan oluşan anti-balaka milisleri arasında var olan şiddetten kaçamayan ve evlerini kaybeden insanlar ise mülteci kampına dönüşen başkent Bangui’deki havaalanına sığınıyor. Uluslararası Af Örgütü de ülkedeki olayları “Müslümanlara karşı etnik temelli temizlik” şeklinde nitelendirmişti. CİHAN

Yorumlar