Güney Sudan’ın 1 yıllık petrol geliri 3i5 milyar dolar

İç savaşla boğuşan Güney Sudan’ın son 1 yıllık petrol geliri 3,5 milyar dolar olarak açıklandı. Petrol Bakanı Stephen Dhieu Dau, gelirin yarısının transport ücreti olarak Sudan hükümetine ödendiğini açıkladı. Dau basına yaptığı...

Google Haberlere Abone ol
Güney Sudan’ın 1 yıllık petrol geliri 3i5 milyar dolar

İç savaşla boğuşan Güney Sudan’ın son 1 yıllık petrol geliri 3,5 milyar dolar olarak açıklandı. Petrol Bakanı Stephen Dhieu Dau, gelirin yarısının transport ücreti olarak Sudan hükümetine ödendiğini açıkladı.

Dau basına yaptığı açıklamada, “Sudan’a borçlarımızı ödedikten sonra Güney Sudan’a kalan miktar 1 milyar 887 milyon dolar hazineye kaldı. Sudan’a 857 milyon dolar transport ücreti, 788 milyon dolar borç ödendi.” dedi.

İç çatışma petrol üretiminin durma noktasına getirdi.

Güney Sudan bakanı, iç çatışmaların petrol üretimini büyük oranda azalttığını, günde ancak 165 bin varil petrol çıkardıklarını söyledi. Bakanlık, Yukarı Nil eyaletinde üretime devam edildiğini bildirirken, yeni arama çalışmalarının durduğu bilgisini paylaştı. Dhieu Dau, çatışmalardan önce Yukarı Nil’de günde 265 bin varil çıkarıldığını ifade etti.

2011’de Sudan’dan ayrılan dünyanın en yeni ülkesinin gelirinin yüzde 98’ini petrol oluşturuyor. Öte yandan bağımsızlık için onlarca yıl Hartum hükümeti ile savaşan Güney Sudan’da, Devlet Başkanı Salva Kiir ile eski yardımcısı Riek Machar arasında çıkan çatışma bütün ülkeye yayıldı.

CİHAN

Yorumlar