Güney Kore'den kısa kısa..

Hükümet, Ebola virüsünü müzakere etmek için bugün acil toplandı. Afrika’nın Batı bölgelerinde son günlerde Ebola virüsünün yeniden patlak vermesi Güney Kore hükümetini de harekete geçirdi. Dışişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı...

Google Haberlere Abone ol
Güney Kore'den kısa kısa..

Hükümet, Ebola virüsünü müzakere etmek için bugün acil toplandı.

Afrika’nın Batı bölgelerinde son günlerde Ebola virüsünün yeniden patlak vermesi Güney Kore hükümetini de harekete geçirdi. Dışişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Hastalık Kontrol Kurumu biraraya gelerek Ebola virüsünün ülkeye sıçramasının engellenmesi yollarını müzakere etti.

Toplantıda, tatil mevsiminde bölgede bulunan Koreli turistlerin ve öğrencilerin enfeksiyondan korunması ve hastalığın ülkeye yayılmaması için alınacak muhtelif önlemlerin tespit edildiği belirtildi. Başkent Seul’deki bir üniversitede düzenlenecek olan etkinliğe katılmak için ülkeye gelmek isteyen üç Nijeryalı öğrencinin başvurusunun reddedildiği bildirildi.

GÜNEY KORE LİDERİ YENİ BAKANI TANITTI

Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin, yeni Kültür Bakanı adayını belirlediği kaydedildi. Devlet Başkanı Sözcüsü Min Kyung-wook, bugün düzenlenen basın toplantısında yeni adayın, başkent Seul’deki Hongik Üniversitesi’nde Görsel Tasarım Fakültesinde profesör olarak çalışan Kim Jong-deok olduğunu bildirdi.

Park Geun-hye’nin bugün Kim Jong-deok’un adaylığının onaylanması için Meclise resmi başvuruda bulunacağı belirtiliyor. Devlet Başkanı’nın daha önce adaylığını teklif ettiği Chung Sung-keun ise, içkiliyken araç kullanma, parlamento seçimleri sırasında yalan söyleme ve diğer sebepler yüzünden adaylığını geri çekmişti.

HÜKÜMETTEN ŞİRKETLERE MİLYON DOLARLIK DESTEK

Güney Kore’nin Toprak, Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı, yurtdışında faaliyet gösteren inşaat şirketlerine yaklaşık bir milyon dolar değerinde yardım edeceğini duyurdu.

Ulaştırma Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, hükümetin yurtdışında iş yapan Kore inşaat şirketlerine destek olmak amacıyla 1,2 milyar won (yaklaşık 1,16 milyon dolar) bütçe ayrıldığı bildirildi. Basın açıklamasında, bu paranın şirketlerin fizibilite çalışmaları ve proje öncesi ilk harcamalarını karşılamak amacıyla kullanılacağı belirtildi.

Hükümetinin yurtdışında faaliyet gösteren Kore inşaat şirketlerine 2003-2013 dönemi için toplam 22,5 milyar won yardımda bulunduğu ve bunun neticesinde şirketlerin 4,5 milyar dolarlık projelere imza attığı bildirildi. Bu yılın ilk yarısında ise, yurtdışındaki 74 proje için, hükümetin şirketlere yaptığı yardım miktarının toplam 3,5 milyar won (3,1 milyon dolar) olduğu biliniyor.

SEUL BELEDİYESİ ÇEVRE DOSTU OTOBÜSLERİN SAYISINI ARTIRACAK

Güney Kore'de başkent Seul Belediyesi önümüzdeki dört yıl içinde otobüs filosundaki çevre dostu araçların sayısını artıracağını duyurdu.

Başkent Seul’ün Büyükşehir Belediyesi’nde düzenlenen basın toplantısında, 2018 yılına kadar otobüs filosuna daha fazla sayıda elektrikli hibrid ve Sıvılaştırılmış Doğalgaz (CNG) ile çalışan araçların katılacağı bildirildi.

Yeni plan çerçevesinde, Seul Belediyesi’nin, ilk aşamada CNG ve elektrikli hibrid 20 adet otobüsü bu sene vatandaşların hizmetine sunacağı ve bu sayının 2018 yılına kadar toplam 2 bin 100'e çıkarılacağı belirtildi.

2015 İÇİN ASGARİ ÜCRET BELİRLENDİ

Hükümet, işçi ve yönetim kurulu üçlüsünün, uzun süren müzakerelerin ardından, 2015 yılı için asgari ücreti yüzde 7,2 artışla saati 5,580 won (5,40 dolar) olarak belirlediği bildirildi.

Böylelikle, saati 5,580 won olarak belirlenen asgari ücretin, sekiz saatlik işgünü için 44,640 won (43 dolar), ve aylık 209 iş saati karşılığı 1 milyon 160 bin won (1,126 dolar) olacağı kesinleşti. Kuruldan yapılan açıklamaya göre, yeni düzenleme ile 2,66 milyon az gelirli çalışanın ücretlerinde artış sağlayacak. Önümüzdeki sene için yüzde 7,2 artışın belirlendiği asgari ücrette 2010 yılında yüzde 2,75, 2011’de yüzde 5.1, 2012 yılında yüzde 6 ve 2013 yılında yüzde 6,1 artı olmuştu.

YERLİ FİLM 'KAYNAYAN DENİZ' GİŞE REKORLARI KIRDI

Güney Kore’de geçtiğimiz hafta sinemalarda gösterime giren yerli tarihi film bir haftada rekor kırdı ve beş milyon kişi tarafından izlendi.

Kore’nin 16. yüzyılda Japon işgal kuvvetlerine karşı meşhur deniz savaşını anlatan ‘Kaynayan Deniz’ (Myongryang) filminin yerli sinemalarda birçok rekoru kırdığı belirtildi. Filmin, açılış gününde en çok kişi tarafından seyredilerek ve altı gün içinde beş milyon kişi tarafından izlenilerek yerli gişe rekorlarını kırdığı bildirildi.

Film, 1597 yılında Myongryang Boğazı’nda 13 gemiyle Japonların 133 gemisine karşı savaşan ve Korelilerin zaferiyle sonuçlanmasını sağlayan meşhur amiral Yi Sun-shin’i konu alıyor. Amiral Yi Sun-shin rolünde ise, sinemaseverlerin ‘Oldboy’ ve ‘Shiri’ filmlerinden tanıyacağı Choi Min-shik’in olduğu biliniyor. CİHAN

Yorumlar