Güney Kore ve Kırgızistan uranyum atıkları için kolları sıvadı

Güney Kore ile Kırgızistan uranyum atıklarına çözüm bulmak için beraber araştırma yapacak.Güney Kore devlet şirketi olan Maden İşleme Şirketi (MIRECO) yetkilisi, ülkesinin Kırgızistan arazisindeki uranyum atıklarının temizlenmesi için...

Google Haberlere Abone ol
Güney Kore ve Kırgızistan uranyum atıkları için kolları sıvadı

Güney Kore ile Kırgızistan uranyum atıklarına çözüm bulmak için beraber araştırma yapacak.

Güney Kore devlet şirketi olan Maden İşleme Şirketi (MIRECO) yetkilisi, ülkesinin Kırgızistan arazisindeki uranyum atıklarının temizlenmesi için ortak işbirliği yapacağını bildirdi.

Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambayev’in, geçen sene Kasım ayında Seul’e gerçekleştirdiği ziyareti sırasında, iki devlet arasında imzalanan işbirliği anlaşması çerçevesinde, Kore’nin MIRECO şirketi araştırmacıları, Kırgızistan meslektaşlarıyla radyoaktif atıkların temizlenmesi işin bir araya geldi.

Kırgızistan Mailuu-suu maden şehrinde Sovyetler zamanında kalma 23 adet uranyum kuyusunun yerleştiği arazi, dünyanın 10 en tehlikeli yerlerinden biri olduğu biliniyor. MIRECO yetkilisi, Sovyetler zamanında buradaki kuyulara yaklaşık üç milyon metre küp radyoaktif atığın döküldüğünü belirtti.

Atıkların temizlenmesi projesi çerçevesinde, MIRECO, Dünya Bankası, Avrupa Birliği ve Kırgızistan Olağanüstü Haller Bakanlığı işbirliği ile kurulacak olan işçi grubunun, altı ay süre içinde atıkların olduğu arazilerde araştırma işleri gerçekleştirilerek bölgeye gereken teknolojiler getirilecek.

CİHAN

Yorumlar