Güney Kore ve Çin deniz sınırlarını müzakere etti

Güney Kore ve Çin’in, deniz sınırlarını müzakere etmek için, geçtiğimiz hafta basına kapalı toplantıda bir araya geldiği bildirildi.Üç yıl aradan sonra başkent Seul'de bir araya gelen tarafların, basına kapalı toplantıda iki ülke...

Google Haberlere Abone ol
Güney Kore ve Çin deniz sınırlarını müzakere etti

Güney Kore ve Çin’in, deniz sınırlarını müzakere etmek için, geçtiğimiz hafta basına kapalı toplantıda bir araya geldiği bildirildi.

Üç yıl aradan sonra başkent Seul'de bir araya gelen tarafların, basına kapalı toplantıda iki ülke arasındaki deniz sınırlarını müzakere ettiği belirtildi.

Kore tarafından toplantıya ülkenin Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Hukuk Departmanı başkanı Kang Jong-shik katılırken, Çin tarafından Dışişleri Bakanlığı Sınır ve Deniz İşleri Departmanı müdür yardımcısı Ouyang Yujıng katıldı.

Kore medyasındaki haberlerde, tarafların Çin’in geçtiğimiz aylarda denizdeki Münhasır Ekonomik Bölge (EEZ) sınırlarını uzatmasıyla Kore’nin kendisine ait olduğunu iddia ettiği bazı bölgelerini içine almasıyla çıkan problemleri müzakere ettikleri bildiriliyor.

EEZ sınırlarını genişletilmesiyle Kore’ye ait dört metre deniz seviyesinden aşağıda olan İeodo adasının da Çin’e dahil edilmesi ve Çin deniz sınırlarının Kore’ye doğru genişletilmesi Kore tarafından tepki gördü.

Güney Kore EEZ hattının her iki ülkeden eşit uzaklıkta tam ortadan geçmesi taraftarı. İeodo adası Kore’den 146 kilometre uzaklıktayken, adanın Çin’den uzaklığı 247 kilometre olduğu biliniyor.

Güney Kore ve Çin, 1996 senesinden bu yana denizdeki sınır hattına ilişkin görüşmeler yapsa da, bu konuda her hangi bir ilerleyiş kaydedilmemiştir.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in yakın bir zamanda Güney Kore’ye ziyareti sırasında bu konunun geniş müzakere olunacağı belirtildi. CİHAN

Yorumlar