Güney Kore ile Japonya arasındaki tansiyon düşmeye başladı

Güney Kore ile Japonya arasıda son zamanlarda patlak veren tansiyon düşmeye başladı.Japonya Savunma Bakanı Yoşihide Tsuga'nın 2.

Google Haberlere Abone ol
Güney Kore ile Japonya arasındaki tansiyon düşmeye başladı

Güney Kore ile Japonya arasıda son zamanlarda patlak veren tansiyon düşmeye başladı.

Japonya Savunma Bakanı Yoşihide Tsuga'nın 2. Dünya Savaşı'ında ordudaki Koreli kadın köleler hakkında o zamanlar bir zorlamanın söz konusu olmadığını ifade etmesi ile iki ülke ilişkileri bir daha gerilmişti. Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin 1994 yılında Tokyo yönetimi tarafından yayınlanan özür metninde bir değişiklik yapılmayacağını söylemesi ile tansiyon düştü.

Güney Kore’de üst düzey yetkililerden alınan bilgiye göre, gelecek hafta Hollanda’da düzenlenecek Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde iki ülke liderinin bir görüşme yapma ihtimalinin olduğu bildirildi. Güney Kore’nin resmi ajansı Yonhap’a açıklamada bulunan diplomatlar, Başbakan Abe’nin attığı adıma karşılık Seul yönetiminin de bir adım atacağını ifade ettiği aktarıldı. Bazı medya organlarında yer alana haberlere göre ise Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde ABD, Güney Kore ve Japonya’nın Kuzey Kore’nin nükleer silahlarına ilişkin bir üst düzey görüşme düzenleme ihtimalinin olduğu bildirildi.

Uzmanlar, Güney Kore ile Japonya arasındaki tansiyonun kısa süreliğine de olsa düştüğünü ifade ediyor. Özellikle ABD’nin iki ülkeye de tekrar ilişkilerin eski haline getirilmesi yönünde baskı yaptığı düşünülüyor. Öte yandan bazı uzmanlar ise gelecek ay ABD Başkanı Barack Obama’nın iki ülkeyi de ziyaret etmesinin, Tokyo-Seul hattında buzlarında erimesine sebep olacağını ön görüyor.
CİHAN

Yorumlar