Güney Afrika'da bir ilk: Beyazların partisinden siyah cumhurbaşkanı adayı

Dünyanın en şiddetli ırkçı idaresine sahne olan Güney Afrika’da seçimlerden önce hiç beklenmedik bir gelişme yaşandı.

Google Haberlere Abone ol
Güney Afrika'da bir ilk: Beyazların partisinden siyah cumhurbaşkanı adayı

Dünyanın en şiddetli ırkçı idaresine sahne olan Güney Afrika’da seçimlerden önce hiç beklenmedik bir gelişme yaşandı. Beyazların partisi olarak bilinen anamuhalefet Demokratik Birlik Partisi (DA), siyah Mamphela Ramphele’yi cumhurbaşkanı adayı olarak gösterdi.

Dünya Bankası direktörlüğü ve Cape Town Üniversitesi rektörlüğü görevlerinde bulunan 66 yaşındaki tıp doktoru bayan Ramphele, kocası Steve Biko gibi 70’li yıllarda apartayta (ırkçı rejim) karşı mücadelesi ile meşhur bir kadın. Geçen yıl Agang Partisi'ni kuran Ramphele’nin, son zamanlarda masrafları karşılayamadığı biliniyordu.

DA lideri ve Western Cape Eyaleti Başbakanı Helen Zille, partisinin sürpriz kararının ardından, "Ramphele’den daha iyi insan yok." dedi.

Güney Afrika’nın siyasi analistleri, siyah-beyaz evliliğinin ardından, "DA 'çok beyaz' olduğu algısını siyah aday ile aşmak istiyor" yorumunu yaptı.

Güney Afrika’da Nisan’da yapılacak seçimlerin kıyasıya rekabete sahne olması bekleniyor. İktidardaki Afrika Ulusal Kongresi (ANC) Gençlik Kolları başkanlığından ihraç edilen Julies Malema’nın yeni parti kurması ve Devlet Başkanı Jacop Zuma’nın adı karışan yolsuzlukların seçim sonuçlarını etkilemesi bekleniyor. CİHAN

Yorumlar