Gül: Türkiye ile Slovenya arasında çok sıkı işbirliği var

Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ticaretin 1 milyar dolara yaklaştığını ancak, potansiyelin daha da büyük olduğunu belirterek, “Bu ziyaretin çok başarılı geçip iki ülke ar.

Google Haberlere Abone ol
Gül: Türkiye ile Slovenya arasında çok sıkı işbirliği var

Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ticaretin 1 milyar dolara yaklaştığını ancak, potansiyelin daha da büyük olduğunu belirterek, “Bu ziyaretin çok başarılı geçip iki ülke arasındaki ilişkilere yeni katkılar sağlamasını arzu ediyorum.” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'ye bir devlet ziyareti gerçekleştiren Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Gül, ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Slovenya’nın Cumhurbaşkanı Pahor’u ve beraberindeki heyeti Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Cumhurbaşkanı Pahor ile kendisinin AB Konseyi Parlamenterler Asamblesi’ne kadar uzanan bir dostlukları bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Pahor’un Başbakan olarak Slovenya’da Türk-Slovenya ilişkilerinin gelişmesine en önemli katkıyı veren kişilerden birisi olduğunu, özellikle 2011 yılında Türkiye’ye yaptığı ziyarette iki ülke arasında Stratejik Ortaklık Belgesi’nin imzalandığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Gül, o günden bugüne Türkiye ile Slovenya arasında gerek siyasi konularda, gerek güvenlik konularında, gerekse de ekonomik konularda çok sıkı bir iş birliği olduğunu bildirerek, “Bunun en iyi göstergelerinden birisi iki ülke arasında en üst seviyede, gerek Cumhurbaşkanı, gerek Başbakanlar, Meclis Başkanı ve Değerli Bakanlar seviyesinde sık sık ziyaretler yapılmaktadır.” diye konuştu.

“SLOVENYA TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ DOĞRULTUSUNDAKİ GAYRETLERİNE SAMİMİ DESTEK VEREN ÜLKELERDENDİR”

Türkiye’nin müttefiklik ilişkileri çerçevesinde NATO’da Slovenya ile birlikte bulunduğunu, Slovenya’nın bir AB ülkesi olduğunu, ülkemizin de AB ile müzakere yapan bir ülke olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, “Bu süre içerisinde Slovenya Türkiye’nin AB üyeliği doğrultusundaki bütün gayretlerine en samimi destek veren ülkelerden birisidir. Bundan dolayı Sayın Cumhurbaşkanı’na ve Slovenya halkına teşekkür ediyorum.” açıklamasını yaptı.
Balkanların doğusunda Türkiye’nin, batısında ise Slovenya’nın bulunduğunu sözlerine ekleyen ve Balkanların istikrarı, iş birliği ve güvenliğine de çok önem verdiklerini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede Balkanlar'da ilişkileri geliştirmek için bir çok inisiyatif bulunduğunu ve bunları desteklediklerini söyledi.

“TÜRKİYE VE SLOVENYA ARASINDAKİ TİCARET BİR MİLYAR DOLARA YAKLAŞMAKTADIR”

Açıklamasında iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere de değinen Cumhurbaşkanı Gül, iki ülke arasındaki ticaretin bir milyar dolara yaklaştığını ancak, potansiyelin daha da büyük olduğunu belirterek, yatırımlara da çok önem verdiklerine işaret etti. Slovenya’nın çok önemli bir yeni ekonomik program uyguladığını ve bu çerçevede çok büyük özelleştirmeler gerçekleştireceğini, Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor’un bununla ilgili yarın İstanbul’da iş toplantısına katılacağını kaydederek, Türk yatırımcıların da toplantıya katılacağını ve ilgi göstereceklerini umduğunu söyledi.
Gerek baş başa, gerek heyetler arası yaptıkları görüşmelerde ilişkileri çok daha ileriye taşımak için çok geniş bir görüş alışverişinde bulunduklarını anlatan Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle tamamladı: “AB ile ilgili konuları yine geniş bir şekilde konuştuk. Bu ziyaret, Sayın Cumhurbaşkanı’nın Cumhurbaşkanı olarak Türkiye’ye ilk ziyareti yoksa kendisi daha önce söylediğim gibi burada bulunmuşlardır. Bundan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bu ziyaretin çok başarılı geçip iki ülke arasındaki ilişkilere yeni katkılar sağlamasını arzu ediyorum.”

SLOVENYA CUMHURBAŞKANI PAHOR: “TÜRKİYE VE SLOVENYA ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ DERİNLEŞTİRME KARARLILIĞINDAYIZ”

Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor’da yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Gül ile 20 yılı aşan bir süreye dayanan dostlukları bulunduğunu belirterek, ”Bu dostluğu ve iki ülke arasındaki ilişkileri daha da derinleştirmek için aynı kararlılığı taşımaktayız.” dedi.
İki ülkenin ekonomik anlamda daha yakın iş birliği yapabileceğini kaydeden Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor’da bu konuda daha yakın iş birliğinin önemine işaret etti.

CİHAN

Yorumlar