Gözler Moldova'da

Avrupa ile Rusya’nın nüfuz mücadelesine sahne olduktan sonra Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün tehlikeye girmesi, gözleri benzer sıkıntılara sahip komşu Moldova’ya çevirdi.

Google Haberlere Abone ol
Gözler Moldova'da

Avrupa ile Rusya’nın nüfuz mücadelesine sahne olduktan sonra Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün tehlikeye girmesi, gözleri benzer sıkıntılara sahip komşu Moldova’ya çevirdi.

Daha önce tek taraflı olarak bağımsızlık kararı alan ya da bu yönde adımlar atacakları sinyalini veren bölgelere sahip Moldova’da yönetim zincirleme reaksiyonu durdurmanın yollarını ararken sokaklar sessizliğini koruyor.

Avrupa yanlısı partilerin iktidarda olduğu Moldova, Mayıs ayı sonunda Avrupa’ya vizesiz seyahatin başlamasını bekliyordu. Ukrayna’daki olayları endişe ile izleyen Moldova, başlıca ihraç ürünü olan şaraba Rusya’nın ambargo uygulaması sebebiyle Batı’nın yardımını gözler durumda. Bölgenin hareketlenmesi üzerine bugün Ukrayna’nı ziyaret eden Amerikan senatör heyeti Cumhurbaşkanı Nikolay Timofi ve Parlamento Başkanı İgor Korman ile görüşecek. ABD’nin Kişinev Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamaya göre Rusya ambargosunun nasıl aşılacağı ve ekonomik destek paketleri ele alınacak.

TRANSDİNYESTER VE GAGAUZYA’DAN SONRA TARAKLİYA SORUNU KAPIDA

Moldova’ya kağıt üzerinde bağlı olsa da 2006’da bağımsızlığını ilan eden Dinyester kıyısında kurul Transdinyester bölgesi, Ukrayna’daki gelişmeleri fırsat bilerek dün Rusya’dan siyasi tanınma istedi. Transdinyester Yüksek Konseyi, bağımsızlıklarının tanınması ile ilgili resmi başvuruyu Rusya parlamentosun alt kanadı Duma, üst kanadı Federasyon Konseyi ve Kremlin'e iletti. Moldova Hükumeti ise Trandinyester idaresi ve Rusya Federasyonu’na verilen dilekçenin Moldova’nın toprak bütünlüğünü ve 5+2 formatı ihtilafları çözüm arayışlarını baltaladığını duyurdu. Hükumet tek taraflı bu dilekçeyi kontra atak olarak değerlendirdi. Kişinev, Rusya Federasyonu'nun ise uluslararası hukuka riayet etmesini beklediklerini ve Moskova’nın en kısa zamanda bu talebe reaksiyon göstermesini temenni etti.

Türkçe ve Rusça konuşulan 150 bin nüfuslu Ortodoks bölge Gagauzya da Moldova’nın AB sürecine ve hatta Romanya ile birleşmesi ihtimaline karşı çıkıyor. Gagauzlar, bu durumda kendi yollarını çizecekleri mesajını veriyor.

Diğer yandan Moldova’nın güneyinde yaşayan Bulgar azınlığa ait Tarakliya şehri Belediye Başkanı Sergey Filipov da Kişinev’e karşı sesini yükseltti. “Merkezi hükumetin yerel idareleri zayıflatma tavrı devam ettiği takdirde yakında hiç bir fonksiyonumuz kalmayacak.” diyen Filipov , Gagauz Özerk Bölgesi’ne bağlanmayı düşünebileceklerini söyledi.

Yorumlar