Göçmenlere yardım kararı Almanya ile Brüksel'in arasını gerdi

Avrupa Komisyonu’nun Bulgaristan ve Romanya gibi ülkeler başta olmak üzere AB üyelerinden gelen vatandaşlara Almanya’nın sosyal yardımda bulunmasını ön gören kararı tepkilere sebep oldu.

Google Haberlere Abone ol
Göçmenlere yardım kararı Almanya ile Brüksel'in arasını gerdi

Avrupa Komisyonu’nun Bulgaristan ve Romanya gibi ülkeler başta olmak üzere AB üyelerinden gelen vatandaşlara Almanya’nın sosyal yardımda bulunmasını ön gören kararı tepkilere sebep oldu. Komisyonun kararının ‘Avrupalılık Düşüncesi'ne zarar verdiğini iddia eden Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) Başkanı Horst Seehofer, Brüksel’in Almanya’nın içişlerine müdahale ettiğini ileri sürdü.

"AB Komisyonu hayatın gerçeklerinden uzak" diyen Seehofer, örnek olarak göç politikası ve Alman otobanlarında yabancı araçlara uygulanması düşünülen ücrete komisyonun karşı çıkmasını gösterdi. Kendisinin ve partisinin Avrupa Birliği düşüncesinin yaygınlaşması için Bavyera’da gayret sarf ettiğini söyleyen CSU Başkanı, AB Komisyonu’nun kararlarıyla bu gayretlerinin zarar gördüğünü belirtti.

Birlik Partileri (CDU/CSU) Grup Başkanı Volker Kauder de, AB Komisyonu’nun aldığı kararın kabul edilemez olduğunu söyledi. Kauder, "Bu kararı uyguladığımızda sadece Almanya’dan sosyal yardım almak için bir yığın insan gelecektir." dedi. AB Komisyonu’nun kısa vadeli düşündüğünü belirten Kauder, "Komisyon verdiği kararın nelere sebep olacağını düşünmüyor. Bu gelecek yıllarda fakir göçü dalgasına sebep olacaktır." ifadelerini kullandı.

CDU Genel Başkanı Yardımcısı Armin Laschet de, "Bizim sosyal birliğimiz yok. Kim bir şey ödemişse o hizmet alır. Yoksa herkes kendisi için en uygun sosyal sistemi araştırır." diyerek bunun AB’nin temel prensiplerinden olduğunu kaydetti. Laschet, bunun sadece Bulgaristan ve Romanya vatandaşları için değil, birçok AB vatandaşı için geçerli olduğunu söyledi.

AB Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da yaptığı açıklamada Bulgaristan ve Romanya vatandaşlarını ima ederek, "Bazı şehirlerde problemli azınlıkların olduğu ve bunların sorumluluk duygusundan uzak davrandıkları gerçeği görmezden gelinemez." ifadelerini kullanarak, sorunların gerçekçi, açık ve dürüstçe tartışılması gerektiğini belirtti.

AB Komisyonu geçtiğimiz hafta, AB Adalet Divanı’nda görülmekte olan bir davada, Almanya’nın AB vatandaşlarına sosyal yardımda bulunmasını talep etmişti. Alman iç hukukuna göre belli gruplara sosyal yardım (Hartz IV) verilmesi öngörülmüyor. AB Komisyonu, Almanya’nın tavrının Avrupa hukuku ile çeliştiğini kaydediyor. CİHAN

Yorumlar