Gezici göz kliniği Mali’de şifa dağıtacak

Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED), Bamako Bilim, Teknik ve Teknoloji Üniversitesi ve Mali Yardım Zamanı Derneği'nin ortak geliştirdiği katarakt ameliyatları projesi kapsamında Mali’ye getirilen seyyar hastane açıldı. Merkezi İzmir’de...

Google Haberlere Abone ol
Gezici göz kliniği Mali’de şifa dağıtacak

Ege Uluslararası Sağlık Federasyonu (ESAFED), Bamako Bilim, Teknik ve Teknoloji Üniversitesi ve Mali Yardım Zamanı Derneği'nin ortak geliştirdiği katarakt ameliyatları projesi kapsamında Mali’ye getirilen seyyar hastane açıldı. Merkezi İzmir’de olan ve on iki şehirde faaliyet gösteren ESAFED, proje kapsamında Türkiye’deki yardımseverlerin katkılarıyla satın alınan tır römorkunu seyyar kliniğe dönüştürdü.

Gezici hastanenin içine yerleştirilen tıbbi aletler sayesinde göz muayenesi ve ameliyatları yapılabilir hale getirildi.

İzmir’den yola çıkan gezici hastane, ilk durağı Bamako’ya ulaştı.

Kliniğin düzenlenen resmi törenle açılışına Bamako Bilim, Teknik ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Adama T. Keita, Mali Sağlık Bakanı temsilcisi, ESAFED Katarakt koordinatörü Dr. Fuat Yıldız, Mali Türk Okulları idareci, öğretmen, veli ve öğrencileri katıldı.

Konuşmaların ardından Ufuk Türk Okulu öğrencisi şarkı söyledi; halk oyunu grubu gösteri sundu. Hediye verilmesi ve kurdele kesimi sonrası davetliler kliniği gezdi.

ESAFED Katarakt Koordinatörü Dr. Fuat Yıldız, "Buradaki Türk okullarına ve diğer ülkelere de gittik. Allah onlardan ebeden razı olsun, sebep olanlardan, hizmet edenlerden. Bu yaptığımız projeleri zaten Türk okulları altyapısını oluşturmasa çok zor yaparız. Bütün alt yapıyı oradaki arkadaşlar oluşturuyor. Biz önceden irtibat halindeyiz. Türkiye’den gelmeden önce. Onlar gece gündüz zaten var olan işlerine ilave biz ekstra işler yüklüyoruz onlara, yük veriyoruz. Ama bizim bütün altyapımızı onlar oluşturuyor. Her türlü transfer işimizi, kalma işimizi, yemek işimizi, bürokratlarla görüşme işimizi, hastalar ile irtibatımızı tabii ki onlarla yapıyoruz. Onlar olmasa biz çok zor yapamayız gibi. Tamam hekimlerimiz var, teknik var, her şey var ama her şey değil bu. Buralardaki okullara bakıyorum olağan üstü güzel. Halkla, bürokrasiyle, herkesle, bütün kapılar açık onlara ve dolayısıyla onlar sayesinde her işi başarıyoruz. Çok şükür, onlar olmasa zor işimiz tekrarlıyorum." sözleri ile Türk okulunun iki ülke ilişkilerini katkısını övdü.

Bamako Bilim, Teknik ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Adama T. Keita ise "Bu projeyi hayata geçirmemizde bize yardımcı olan başta Mali’deki Ufuk Türk Okulları olmak üzere, ESAFED, Mali Yardım Zamanı Derneği ve Türk arkadaşlara teşekkür ediyorum. İki halkın bugün daha da yakınlaştığına inanıyorum. Bir hayalimizi daha gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz." şeklide duygularını ifade etti.

Gezici hastane, sterilizasyon, muayene, danışma ve operasyon odasından oluşuyor. Türkiye’den ve Mali’den gönüllü doktor ve sağlık personeli düzenli olarak hastaneye geliyor. Hastanede 5 bin katarakt ameliyatı yapılması hedefleniyor. CİHAN

Yorumlar