Genç CDU’lulardan Merkel’e şartlı koalisyon sözleşmesi desteği

Hristiyan Demokrat Birlik, gerçekleştirdiği küçük kurultayda SPD ile hazırladığı koalisyon sözleşmesini kabul etti.

Google Haberlere Abone ol
Genç CDU’lulardan Merkel’e şartlı koalisyon sözleşmesi desteği

Hristiyan Demokrat Birlik, gerçekleştirdiği küçük kurultayda SPD ile hazırladığı koalisyon sözleşmesini kabul etti. "2017 yılı Almanya’da bugünden daha iyi olacak. İyi bir koalisyon sözleşmesi hazırladık." diyen Merkel’e, CDU Gençlik Kolları’ndan emeklilik eleştirisi geldi. Merkel, çifte vatandaşlık konusunda Almanya’da doğanları tercihe zorlamanın travma oluşturduğunu, bu nedenle opsiyon modelinin kaldırılacağını söyledi.

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Genel Başkanı ve Başbakan Angela Merkel, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile hazırladıkları koalisyon sözleşmesini delegelerin oyuna sundu. Başkent Berlin’de küçük parti kurultayı gerçekleştiren Merkel, halkın yüzde 41,5 ile kendilerine hükümet kurma sorumluluğu verdiğini hatırlattı.

Kurultayda delegelere seslenen Merkel, CDU’nun toplumun her kesimini temsil ettiğini ve Almanya’nın bütününden oy almalarının kendilerine olan güveni gösterdiğini kaydetti. Eski koalisyon ortakları Hür Demokrat Parti‘nin (FDP) meclis dışında kalmasından duyduğu üzüntüyü dile getiren Başbakan, "FDP’ye başarılar diliyorum. Umarım bir sonraki seçimde başarılı olurlar ve tekrar koalisyon ortağı oluruz." dedi. Federal seçim sonrası üçü açık şekilde SPD ve Yeşiller ile koalisyon ön görüşmesi yaptıklarını hatırlatan Merkel, "Yeşillere koalisyon pazarlığı yapabileceğimiz teklifini yaptık. Fakat onlar kabul etmedi." sözleriyle Yeşiller’e 2017 için mesaj gönderdi.

SPD ile iyi bir pazarlık yaptıklarını ve Almanya için faydalı olacak koalisyon sözleşmesi oluşturduklarını söyleyen CDU Genel Başkanı Merkel, "Biz parti olarak vergi artırımını kabul etmedik. Yeni borçlanmayı reddettik. Dayanışma esaslı maliye, refahın güvence altına alınması ve sosyal güvenliğin korunması bizim önceliğimiz oldu. Gelecek nesillere borçsuz bir ülke bırakmak istiyoruz." dedi. Eğitime gayri safi milli hasılasının yüzde 3’ünü ayırdıklarını söyleyen Merkel, anaokulu kapasitesinin artırılması ve araştırmaya daha fazla destek verilmesinin gündemde olduğunu kaydetti. Asgari ücret konusuna değinen Merkel, 8,50 Euro‘luk yasal asgari ücret uygulaması için üç yıllık bir geçiş süreci olacağını belirtti.

CDU- SPD büyük koalisyonu yaşlı aile üyelerinin evde bakımına yardımları artırmayı planlıyor. Konuşmasında çifte vatandaşlığı gündeme getiren CDU Genel Başkanı, "Herkese çifte vatandaşlık hakkına karşı çıktık. Fakat Almanya’da doğmuş, bu ülkenin vatandaşı olan bir genci 18 yaşına geldiğinde tercihte bulunmaya zorlamak travmaya itiyordu. Opsiyon modelini kaldırıp bu ülkede doğan göçmen gençlere çifte vatandaşlık hakkı vereceğiz." dedi.

Merkel’den sonra kürsüye gelen CDU Gençlik Kolları Başkanı Phlipp Missfelder, büyük koalisyon sözleşmesine şartlı destek verdiklerini belirtti. Sözleşmede özellikle emeklilik politikasını eleştiren Missfelder, bunun gelecek nesillere yük olacağını ileri sürdü. Missfelder, partisinden emeklilik kararını yeniden gözden geçirmesini talep etti.

Koalisyon sözleşmesi, 67 olan emeklilik yaşını belli şartları sağladıktan sonra 63’e indirmeyi planlıyor ve herhangi bir sosyal kesintiye uğramadan emekli olma imkanı sağlıyor. SPD ile zorunlu bir iktidar birlikteliği olacağını ifade eden CDU Gençlik Kolları Başkanı Missfelder, "Koalisyon ortağımız FDP’yi unutmamalıyız. FDP ile koalisyon SPD’den daha iyidir. Yeşiller ile de yakınlaşma devam etmeli." sözleriyle Merkel’e genç CDU’lular olarak şartlı destek verdiklerini ima etti. CİHAN

Yorumlar