Genç bilişimciler, İnfomatrix Olimpiyatları'nda yarıştı

Dünyanın dört bir yanından genç bilişimcilerin yarıştığı ‘İnfomatrix - 2014 Bilişim Olimpiyatları’, Bükreş’te gerçekleştirildi. Bu sene 12.si düzenlenen uluslararası organizasyonda, 43 ülkeden 500’ün üzerinde genç yetenek,...

Google Haberlere Abone ol
Genç bilişimciler, İnfomatrix Olimpiyatları'nda yarıştı

Dünyanın dört bir yanından genç bilişimcilerin yarıştığı ‘İnfomatrix - 2014 Bilişim Olimpiyatları’, Bükreş’te gerçekleştirildi. Bu sene 12.si düzenlenen uluslararası organizasyonda, 43 ülkeden 500’ün üzerinde genç yetenek, birbirinden ilginç projede yer aldı. Olimpiyatlar, mini robotlar, Google glass, tıp, endüstri ve eğitim alanında geliştirilen projeler yanında kısa filmlerle de dikkat çekti.

Kısa film dalındaki genç yetenekler arasında Arnavutluk Cumhurbaşkanının Türk okulunda okuyan kızı Fiona Nishani de yer aldı. Nishani, 'Çocuğun sevgisi' isimli kısa filminde, bir çocuğun aile içi bir probleme getirdiği ilginç çözüm projesini anlatıyor.

Uluslararası Bükreş Koleji’nin (ISB) kampüsünde düzenlenen Olimpiyatların açılış töreni ve projelerin sergilendiği fuar alanı büyük ilgi gördü. Çok sayıda Romen yetkili ve eğitimcinin yanı sıra farklı ülkelerden büyükelçiler ve ülke temsilcileri de organizasyonu ziyaret etti.

İnfomatrix Olimpiyatları'nın Romanya’nın IT alanındaki uluslararası en büyük organizasyonu olduğunu söyleyen Romanya Parlamentosu Bilişim ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Varujan Pambuccian, her sene büyüyerek daha da geliştiğini görmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu söyledi.

Olimpiyatların düzenleyicisi Lumina Eğitim Kurumları’na övgüler yağdıran Pambuccian, "Bu okullar Romanya’nın en iyi eğitimli gençlerini yetiştiriyor. Böyle bir Eğitim kurumunun Romanya'da olması çok güzel. Çok başarılı, örnek bir eğitim hizmeti veriyorlar." dedi.

Açılışta büyük ilgi gören robot gösterisini Romen Halk Oyunları ekibinin folklor gösterisi takip etti. Olimpiyatların açılış kurdelesini Bükreş Valisi Paul-Nicolae Petrovan, Meksika Büyükelçisi Agustín Gutıérrez Canet, Lumina Üniversitesi Senato Başkanı Dr. Ragıp Gökçel ve Nijerya Büyükelçisi Okechukwu Fidelis Muoh birlikte kesti. Öğrenciler, projelerini ve ülkelerini geleneksel kıyafetleriyle ülke stantlarında tanıtmak için büyük çaba harcadı.

Romanya Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa düzenlenen yarışmanın Bükreş finalinde 255 proje yer aldı. Projelerin 12 tanesi Romanya’nın çeşitli lise ve üniversitelerinden, 243’ü ise diğer ülke katılımcılarından oluştu. Yarışmaya Türkiye’den de 10 proje katıldı.

Programcılık, Bilgisayarlı Sanat, Sistem Kontrol, Robot ve Kısa Film kategorilerinin bulunduğu olimpiyatların ikinci gününde Google’un yeni kameralı gözlükleri ile yapılan tanıtım dikkat çekti. Google Romania’dan Alexandru Blogu, şirketin bütün dünyada büyük ilgi gören yeni teknolojik cihazı 'Google Glass’ı tanıttı. Google Romania Temsilcisi Doina Costache ise yeni teknolojik gelişmelerle ilgili genç bilişimcilere bir seminer verdi.

Olimpiyatlarda dikkat çeken bazı projeler arasında ise Tıp engelli veya hareket kabiliyeti zayıf insanlar için cihazlar, robot uçak, günümüzde arabada, evde, işyerinde ve sosyal alanda, sanayide hayatı ve iş dünyasının işlerini kolaylaştıracak cihazlar yer alıyor. Infomatrix Olimpiyatları'nda dereceye girenler, Pazartesi günü düzenlenecek törenle ödüllendirilecek.

MEKSİKALI ÖĞRENCİDEN KÖRLER İÇİN TEKNOLOJİK BASTON

Olimpiyata Meksika’dan katılan Jose Luis Mendez Rivera, görmeyenler için geliştirdiği bastonla dikkat çekti. Akıllı baston, sensörler sayesinde her hangi bir engelle karşılaştığı zaman tekerlekleri vasıtasıyla kullanan kişiyi doğru yola yönlendiriyor.

EKVATOR’DAN ROBOT KOL PROJESİ

Ekvatorlu iki üniversite öğrencisi Ramirez Cristian ve Veronica Barros ise özürlüler için geliştirdikleri 'Robot Kol' projesini tanıttı. İnsan elinin hareketlerini robota aktaran Sistem Kontrol Projesi, fuarda en çok ilgi gören bir başka proje oldu. İki öğrenci, projeleri ile ilgili şu bilgileri verdi:

"Biz kolu olmayan engelli insanların kullanabileceği bir robot tasarladık. Robot kolumuz vücuda yerleştirilen sensörlerin algıladığı uyarıları kolda harekete dönüştürüyor."

BOSNALI ÖĞRENCİLERDEN AĞAÇ ŞEKİLLENDİRME ROBOTU

Olimpiyatlara Bosna Hersek’ten katılan Idriz Mustafic ve Nedim Gegic isimli öğrenciler ise Sistem Kontrol kategorisinde geliştirdikleri “CiNC CO” isimli ağaç şekillendirme robotları ile dikkat çekti. İki öğrenci, bu proje ile amaçlarını , "Küçük ve Orta seviyede olan firmaların daha az maliyetle her iş için kullanılabilecek bir makine tasarlamaktı." şeklinde açıkladı.

COŞKUN KOLEJİ ÖĞRENCİLERİNDEN GÖRME ENGELLİLER İÇİN ELEKTRONİK KİTAP OKUYUCU

Coşkun Koleji öğrencileri Ramazan Koç ve Talha Yılmaz, 'GE-BOOK' adını verdikleri elektronik kitap okuyucu ile görme engellilerin hayatına önemli bir kolaylık getiriyor. 'GE-BOOK'u görme engellilerin kitap okuma konusunda yaşadıkları sıkıntılara çözüm bulmak için geliştirdiklerini söyleyen Koç ve Yılmaz, "Cihazımız dijital ortamda olan bir yazıyı Braille alfabesine dönüştürebiliyor. Ayrıca cihazımıza Android uygulamasıyla bağlanarak da kitap okunabiliyor. Biz görme engeli olan insanları çok ağır ve fazla olmayan kitaplardan kurtarıyoruz. Onlara hafif ve her yerde rahatça istedikleri dijital kitapları okuyabilme imkanı sunuyoruz." bilgisini verdi. CİHAN

Yorumlar