Gabriel: Enerji alanında yeni bir döneme girildi

Başbakan Angela Merkel'in de katıldığı Federal Meclis oturumunda Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi-Enerji Bakanı Sigmar Gabriel, enerji yasa tasarısının Almanya'nın çıkarına olduğunu belirtti. Gabriel, enerji alanında yeni bir döneme girildiğinin...

Google Haberlere Abone ol
Gabriel: Enerji alanında yeni bir döneme girildi

Başbakan Angela Merkel'in de katıldığı Federal Meclis oturumunda Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi-Enerji Bakanı Sigmar Gabriel, enerji yasa tasarısının Almanya'nın çıkarına olduğunu belirtti. Gabriel, enerji alanında yeni bir döneme girildiğinin de altını çizdi.

Hıristiyan Birlik Partileri (CSU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) oluşan Büyük koalisyon hükümeti, hazırlık aşamasında Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından çekincelerle karşılanan enerji tasarısını savundu. Tasarı, ağır sanayi kuruluşlarına yenilenebilir enerji kullanımı için getirilen ek vergilerde sağlanan indirim ve sübvansiyonları kapsıyor.

Başbakan Angela Merkel'in katılımıyla yapılan oturumda Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi-Enerji Bakanı Sigmar Gabriel (SPD), “Elektrik enerjisi kullanımı ağırlıklı ticaret sanayi için geçerli olan vergi indirimleri konusu belli kurumların desteklenmesi meselesi değildir, mesele Almanya'nın çıkarlarının gözetilmesidir.” dedi.

Konuşmasında AB içinde Almanya'nın Euro krizinden diğer bazı birlik üyeleri gibi “ciddi anlamda etkilenmemesinin en önemli nedenlerinin başında orta ölçekli işletmelerin teşviki olduğunun” altını çizen Gabriel, ilgili kanunla ilgili öne sürülen “bazı işletmelere özel muamele yapılıyor” şeklindeki muhalefet partilerinin argümanlarına sert bir dille karşı çıktı. Gabriel, “Yenilebilir enerji kullanımında bir işletmenin ek vergi indirimine dâhil olabilmesi sanıldığı kadar kolay değil. İşletmenin en az yüzde 16 oranında yenilenebilir enerji ile elektrik üretimi yaptığını ispat etmesi lazım.” hatırlatmasında bulundu. “Enerji alanında yeni bir döneme girebilmek için geniş bir toplumsal uzlaşmaya ihtiyaç var.” diyen Gabriel, enerji konusunun öneminin altını çizdi. Gabriel, yenilebilir enerjiye geçişin Almanya'nın çıkarına olduğunu, nükleer enerjiden rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişe destek olunması için bir yenilenebilir enerji hedefi ortaya koyduklarını da anlattı.

“ENERJİYE YATIRIM 500 MİLYAR EURO”

CDU/CSU grubu adına söz alan Federal Meclis milletvekili Michael Fuchs, “Daha şimdiden enerji alanına 500 milyar Euro yatırım yapıyoruz. Enerjinin üretilmesi yetmez, üretimin yanında satışının da yapılması şart.” dedi. Fuchs, yenilenebilir enerji alanına yapılan yatırımların 2025 yılında azalacağına dikkat çekerek, üretilen elektriğin “ABD olduğu gibi Almanya'ya kıyasla beşte bir daha az fiyata satışının ekonomi açısından tehlikeli olduğunu” savundu. Muhalefetteki Yeşiller milletvekili Oliver Krischer ise konuşmasında, sanayi alanında yapılan vergi indirimi imtiyazlarının Alman ekonomisine zarar vereceğini ileri sürdü. Krischer, “Rüzgâr enerjisinin aksine güneş enerjisine teşvik yapılmaması saçmalıktır.” çıkışında bulundu.

SUUDİ ARABİSTAN'A TANK SATIŞINDA UMMAN DELEGASYONU PÜR DİKKAT

Yeşiller Partisi milletvekili Oliver Krischer'in konuşmasının bir yerinde enerji konusu kapsamında Federal Hükümet'in Suudi Arabistan'a tank satışında bulunmasını eleştirmesi, meclisin ziyaretçiler bölümünden oturumu takip eden ve bu ülkeyle yakın işbirliği içinde olan Körfez ülkesi Umman delegasyonu tarafından dikkatle izlenmesi gözlerden kaçmadı. CİHAN

Yorumlar