G8 ülkelerinden Rusya’ya sert kınama; Soçi zirvesi askıya alındı

G8 ülkeleri Rusya’nın Ukrayna politikalarını kınadı ve Haziran ayında yapılacak Soçi zirvesi ile ilgili hazırlıkları askıya aldıklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
G8 ülkelerinden Rusya’ya sert kınama; Soçi zirvesi askıya alındı

G8 ülkeleri Rusya’nın Ukrayna politikalarını kınadı ve Haziran ayında yapılacak Soçi zirvesi ile ilgili hazırlıkları askıya aldıklarını açıkladı. Bildiriye Rusya’nın dışında, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere, Japonya, ABD ve Avrupa Konseyi ile Avrupa Komisyonu imza attı.

G8 ülkeleri Rusya’ya Ukrayna’da yaşanan insan hakları ve güvenlik ile ilgili kaygıların BM ve AGİT bünyesinde ele alınması hatırlatmasında bulundu. Rusya’ya bu çerçevede yardıma hazır olunduğu kaydedilen bildiride, tüm taraflara gerginliği azaltarak, sorumlu ve itidalli davranmaya çağrı yapıldı.

G8 ülkeleri Rusya’nın Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarını açık bir şekilde ihlal ettiği vurgulandı.

Kırım Özerk Cumhuriyeti’ne başlayan olayların ardından Sivastopol Rus üssünde bulunan askerler kamu binaları ve stratejik noktalarda kontrolü ele geçirdi. Rusya Federasyon Konseyi de önceki gün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Ukrayna’ya asker gönderme yetkisi verdi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Rusya’nın tutumunu saldırı olarak değerlendirmiş, Kremlin’e ekonomik izolasyon uygulanmasını talep etmişti.

Rusya Devlet Başkanı Putin de son 24 saatte ABD Başkanı Barack Obama, Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile telefon görüşmesi yaptı ve bölgede Rus etnik topluluklarının güvenliğini sağlamanın hakları olduğunu savundu.

Hafta sonunda yapılan toplantıda Rusya’nın 1997’de dahil olduğu G8’den çıkarılmasının gündeme geldiği, ancak Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeimer’in Kremlin’le diyalogun tamamı ile kesilmemesi için karşı çıktığı kaydedildi. CİHAN

Yorumlar