Fransız komisyon başkanı: Atamalar, kafalarda soru işareti bırakıyor

Fransa Parlamentosu Avrupa İşleri Komisyonu Başkanı Danielle Auroi, yolsuzluk soruşturması sonrası sürecin Türkiye'nin AB üyeliği için olumsuz etkileri olacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Fransız komisyon başkanı: Atamalar, kafalarda soru işareti bırakıyor

Fransa Parlamentosu Avrupa İşleri Komisyonu Başkanı Danielle Auroi, yolsuzluk soruşturması sonrası sürecin Türkiye'nin AB üyeliği için olumsuz etkileri olacağını söyledi.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Danielle Auroi, hükümetin emniyette gerçekleştirdiği yeni atamaları eleştirerek, ''Bu kadar hızlı değiştirilmesi kafalarda soru işareti bırakıyor. Neyi gizlemek için bu kadar acele hareket ediliyor?'' ifadelerini kullandı.

Sürecin Türkiye'nin AB üyeliğine etkilerini de değrlendiren Komisyon Başkanı, ''AB, Türkiye ile müzakere sürecini sürdürüyor. Bizim beklentimiz Türkiye'nin demokrasinin daha fazla yaşandığı bir ülke olması ve hızlı bir şekilde AB'nin bir parçası haline gelmesi. Ama tabii ki bu süreç Türkiye'nin hanesine olumlu olarak yazılmıyor.'' ifadelerini kullandı.

Fransa'nın birkaç ay önce blokajını kaldırdığı 22. fasıl üzerindeki görüşmelerin başladığını da hatırlatan Auroi, bunun önemli bir işaret olduğunu belirtti. Türkiye ile AB arasında geri kabul anlaşmasıyla başlayan vize serbestisi görüşmelerinin de önemli ve olumlu adımlar olduğunu ifade eden komisyon başkanı, Türkiye-AB arasında devam eden ortaklık ilişkisine Gezi Parkı ile başlayan sürecin gölge düşürdüğünü söyledi. Auroi, gazetecilerin tutuklanması, göstericilerin maruz kaldığı kötü tutumun negatif bir izlenim oluşturduğunu vurguladı.

FRANSADA YAŞANSAYDI, SORUMLULAR ERTESİ GÜN AZLEDİLİRDİ

Yolsuzluk soruşturmasıyla başlayan süreçte yaşananların da problem oluşturduğunu söyleyen Danielle Auroi, "Biz Türkiye ile AB sürecinde yeni fasıllar açmıştık. Özellikle demokratikleşme için esas teşkil eden fasıllar daha da derinleştirilmeli. Bizim beklentimiz, Türkiye'nin yeniden bu konulara çalışması, demokrasi eksenine girmesi. Türkiye'nin bu konuda gerekli adımları atacağına inanıyorum.'' ifadelerini kullandı.

Yolsuzluk soruşturmasının Fransa'da yaşanması halinde söz konusu bakanların ertesi gün görevden alınacağını da sözlerine ekleyen milletvekili, ülkesinde birkaç ay önce yaşanan Cahuzac olayını hatırlattı ve vergi kaçırmakla suçlanan bakanın hemen görevinden istifa ettiğini söyledi. Türkiye'de hükümetin önemli bir kısmının yolsuzluk suçlamalarına hedef olduğunu hatırlatan Auroi, yapılması gerekenin gazetecilerin fikirlerini özgürce ifade edebilmesinin önünü açmak, göstericilerin eylem hakkına müsamaha göstermek ve yolsuzluk soruşturmasının bir sonuca bağlanmasını beklemek olduğunu söyledi.

'FRANSA ARTIK TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNİ ENGELLEYEN BİR ÜLKE DEĞİL'

Cumhurbaşkanı François Hollande'ın 27 Ocak'ta Türkiye'ye gerçekleştireceği ziyareti de değerlendiren Fransa Parlamentosu Avrupa İşleri Komisyonu Başkanı Auroi, ülkesinin uzun yıllar Türkiye'nin AB üyeliğini engelleyen üye olarak lanse edildiğini, ama şimdi üyeliği engelleyen değil aksine görüşelim fikrini ileri süren bir ülke olduğunu kaydetti. Fransız siyasetçi, Türkiye'nin bu haliyle AB'ye üye olması halinde şeffaflığın daha hızlı gerçekleşeceğine inandığını da kaydederek ''Ama şimdi herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli; diyaloğa daha fazla önem gösterilmeli.'' ifadelerini kullandı.

Fransa'nın Türkiye'ye uluslararası değerler olan özgürlük, eşitlik ve kardeşliği elbette hatırlatacağının da altını çizen Danielle Auroi, ''Biz Türkiye'nin üzerine düşen yükümlükükleri yerine getirebileceğine ikna olduk. Şimdi bunu toplumun geneline yayarak göstermesi gerekir. Bu süreçte sivil toplum kuruluşları, gazeteciler ve göstericilerin haklarına sayı konusunda daha dikkatli olması gerekiyor. Bu konuda Türkiye'nin atacağı daha çok adım olduğunu düşünüyorum.'' ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar