Fransa'ya yerleşen eski Devlet Başkanı Wade’nin güçlü dönüşü

Senegal’de 2012 yılında yapılan devlet başkanlığı seçimlerini kaybettikten sonra Fransa’ya yerleşen eski Devlet Başkanı Abdoulaye Wade’nin dönüşü şova dönüştü.

Google Haberlere Abone ol
Fransa'ya yerleşen eski Devlet Başkanı Wade’nin güçlü dönüşü

Senegal’de 2012 yılında yapılan devlet başkanlığı seçimlerini kaybettikten sonra Fransa’ya yerleşen eski Devlet Başkanı Abdoulaye Wade’nin dönüşü şova dönüştü. Wade daha önce genel başkanlığını yaptığı Demokratik Partisi(PDS) önünde toplanan kalabalığa hitap etti. Abdoulaye Wade’ın gelişi birkaç defa ertelenmişti. Son olarak 23 Nisan olarak duyurulan geliş tarihi, dönmesine izin verilmemesi nedeni ile 25 Nisan’a ertelenmişti. Gece geç saatlerde binlerce seveni tarafından havaalanında karşılanan Wade, 22 ay sonra ülkesine ilk kez ayakbastı. Wade’in gelişinin ülkede siyasi krize yol açacağından korkan şimdiki yönetim geniş güvenlik önlemleri aldı.

Havalimanına yaklaşık 10 kilometre uzakta olan PDS Genel Merkezi’ne 4 saatte ulaşan Wade, daha sonra binlerce sevenine seslendi. Abdoulaye Wade, halkı için geri geldiğini belirterek mevcut hükümetin başarısız olduğunu iddia etti. Hükümetin çiftçileri, dar gelirli insanları ve kırsal kesim ile ilgilenmediğini söyleyen eski Cumhurbaşkanı, oğlunu ve yakın çevresini yasadışı yollarla yolsuzlukla suçladıklarını illeri sürdü. Yerel seçimlerde partisinin küllerinden dirileceğini ve bütün belediyeleri tekrar alacağını beyan eden Wade, şimdiki yönetimin kendisine rakip oldu diye oğlunu hapse attığını illeri sürdü.

Mitinge katılan halk ise "Senden özür diliyoruz. Seni anlayamadık." şeklinde sloganlar attı.

İki ay sonra yapılacak yerel seçimler öncesinde ülkede siyasi krizlerden ve gerginliklerden korkuluyor.
CİHAN

Yorumlar