Fransa'da hükümete sunulan raporda, eğitimde başörtüsü özgürlüğü istendi

Fransa'da Başbakan Jean Marc Ayrault'un talimatıyla, sivil toplum örgütleri ile özel ve kamu sektörü çalışanlarının temsilcilerinin yer aldığı bir heyet tarafından hazırlanan 'Entegrasyon Raporu' tartışılmaya devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Fransa'da hükümete sunulan raporda, eğitimde başörtüsü özgürlüğü istendi

Fransa'da Başbakan Jean Marc Ayrault'un talimatıyla, sivil toplum örgütleri ile özel ve kamu sektörü çalışanlarının temsilcilerinin yer aldığı bir heyet tarafından hazırlanan 'Entegrasyon Raporu' tartışılmaya devam ediyor. Temmuz ayında kurulan komisyonun 5 ana madde ile açıkladığı sonuç raporu, muhalefetin tepkisini çekti.

Ocak ayından itibaren hükümetin gündemine gelmesi beklenen raporda, okullarda başörtüsünün serbest bırakılması ile entegrasyon kelimesi yerine 'birlikte yaşama' ifadelerinin kullanılma önerisi dikkat çekti. Ayrıca Arapça başta olmak Afrika dillerinin okutulmasının da devlet tarafından desteklenmesi gerektiği vurgulandı. Okullarda okutulan tarih derslerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiği savunulurken, kölelik ve sömürgecilik uygulamalarının lise 1. sınıftan itibaren müfredatta yer alması gerektiği kaydedildi. Fransa'nın sömürgeci dönemini konu alan bir müze kurulması önerisi de raporda yer alan maddeler arasında. Raporda medyanın da yabancılara bakışını yeniden düzenlemesi gerektiği belirtilirken; kişinin kökenine, derisinin rengine, dinine ya da kültürüne göre sınıflandırılmaması gerektiği kaydedildi.

Ayrıca raporda dikkat çeken diğer bir husus ise yabancılara yönelik 'damgalayıcı' suç işleyenlerin, ırkçılık kapsamında bir yaptırıma tabi olması önerisi. Bu kapsamda ırkçılık suçunun da yeniden tanımlanması gerektiği; bu suçları işleyenlerin kurulacak ihtisas mahkemelerinde yargılanması gerektiği vurgulandı. İş başvurularında kökene dayalı ayrımcılığın kaldırılması ve sokaklara verilen isimlerin de toplumun tamamını kucaklaması gerektiği ifade edildi.

Kasım ayında Başbakan Ayrault'a sunulan ve geçtiğimiz hafta sonu başbakanlığa ait internet sitesinde yayınlana rapora sert tepki gösteren Ana Muhalafet Partisi Halk Hareket Birliği (UMP) lideri Jean François Cope, raporun cumhuriyet için çok tehlikeli olduğunu iddia etti. Cope, Fransa'nın dilini, kültürünü, değerlerini ve tarihini başkalarının kültürüne adapte olmak için terk etmekte olduğunu öne sürdü.

Aşırı sağ parti lideri Marine Le Pen de raporu provokasyon olarak nitelendirdi.

Sosyalist Parti'nin 2007 cumhurbaşkanı adayı Segolene Royal ise henüz resmi olmayan bir raporun başbakanlığın sitesinden yayınlanmasının hatalı olduğunu aktardı.

Cumhurbaşkanı François Hollande, gelen tepkiler üzerine yaptığı açıklamada raporun kesinlikle hükümetin konumunu yansıtmadığını kaydetti. CİHAN

Yorumlar