Fransa'da 5 gündür süren greve tepkiler giderek yükseliyor

Fransa'da demiryolu işçilerinin Çarşamba gününden beri devam eden grevi, 5. gününe girdi. Fransa resmi demiryolları şirketi SNCF, Pazar günü her 10 trenden sadece 4'ünün çalıştığığını açıkladı. Paris'te de banliyö trenlerinin 3'te...

Google Haberlere Abone ol
Fransa'da 5 gündür süren greve tepkiler giderek yükseliyor

Fransa'da demiryolu işçilerinin Çarşamba gününden beri devam eden grevi, 5. gününe girdi. Fransa resmi demiryolları şirketi SNCF, Pazar günü her 10 trenden sadece 4'ünün çalıştığığını açıkladı. Paris'te de banliyö trenlerinin 3'te ikisinin çalışmadığı aktarıldı.

Cumhurbaşkanı François Hollande ve Başbakan Manuel Valls'ın 'sonlandırın' çağrısı da karşılık bulmazken, grevi başlatan sendikalar arasında yer alan CGT, yarın da devam edeceğini açıkladı.

Pazartesi günü Liseyi Bitirme Sınavları'nın (BAC) başlayacak olması nedeniyle greve giden sendikalara eleştiriler de giderek artıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Balıkçılık Devlet Bakanı Frederic Cuvillier, grevin sınavı tehlikeye attığını söyledi. İşçi sendikası CFDT Başkanı Laurent Berger de grevin haklılığını yitirdiğini belirterek derhal sonlandırılması gerektiğini duyurdu. Finans Bakanı Michel Sapin ise hükümetin geri adım atmasının söz konusu olamayacağını vurgulayarak, ''Biz geleceğin SNCF'ini hazırlıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Eleştirilere cevap veren CGT Genel Sekreteri Thierry Lepaon, öğrencilerin sadece yüzde 8'inin trenle sınav merkezine gittiğini savundu. SNCF, sınava girecek öğrencilerin mağdur olmaması için tren garlarında bilgi noktaları oluşturdularını açıkladı. Çalışan trenlerde de sınava girecek öğrencilere öncelik tanınacağı belirtildi.

Grev, hükümetin biriken borçlardan dolayı ulusal iki farklı demiryolu işletme ve idare şirketini tek bir çatı altında toplayarak tren hizmetlerini serbest rekabet koşularına açmak istemesiyle başlamıştı. Hükümetin, hazırladığı yasa tasarısını 17 Haziran'da meclise sunması bekleniyor

CİHAN

Yorumlar