Fransa mahkemesinden, Kazak işadamı Ablyazov için iade kararı

Kazakistan’da bir dönem enerji bakanlığı görevinde bulunan muhalif işadamı Muhtar Ablyazov hakkında Fransa mahkemesi iade kararı aldı.

Google Haberlere Abone ol
Fransa mahkemesinden, Kazak işadamı Ablyazov için iade kararı

Kazakistan’da bir dönem enerji bakanlığı görevinde bulunan muhalif işadamı Muhtar Ablyazov hakkında Fransa mahkemesi iade kararı aldı.

Fransa mahkemesi, Kazak işadamı ve muhalif Muhtar Ablyazov hakkındaki kararını açıkladı. Ablyazov’un sahibi olduğu Bank Turan Alem (BTA) Bankası’ndan yaklaşık 6 milyar dolar zimmetine para geçirmek, kara para aklamak ve organize suç örgütüne üyelik suçlamasından yargılanması için Rusya ve ya Ukrayna'ya iadesine karar verildi.

Mahkemeden iade önceliğinin Rusya’ya ait olduğu açıklaması yapılırken, Kazak işadamı ise hakkındaki suçlamaları reddediyor. Mahkemenin kararından sonra bir açıklama yapan Muhtar Ablyazov’un avukatı, kararı temyize götüreceklerini söyledi.

Kazakistan’da hakkında arama kararı olan muhalif işadamı, Temmuz 2013'te Fransa’nın güneyinde yakalanmıştı. Fransa bölge emniyet güçleri tarafından yakalanan Muhtar Ablyazov’un Fransa’da adli makamlara teslim edildiği ve Paris’de mahkemeye çıkacağı belirtilmişti. 2011 yılında İngiltere iltica eden Ablyazov, 2012 yılında izini kaybettirmişti.

Öte yadan Mayıs 2013’te Muhtar Ablyazov’un eşi Alma Şalabayeva ve 6 yaşındaki kızı sahte pasaport bulundurduğu gerekçesiyle, İtalya’nın başkenti Roma’da yakalanarak İtalyan makamlarınca sınır dışı edilmesi bu ülkede krize sebep olmuştu. Daha sonra Alma Şalabayeva’nın pasaportunun yasal ve geçerli olduğunun anlaşılması üzerine serbest bırakılarak kriz aşılmıştı.

Nazarbayev’in eski enerji bakanı olan Muhtar Ablyazov, daha sonra muhalifler safına geçmiş ve Nazarbayev yönetimini eleştirmişti. İşkence gördüğünü iddia eden Ablyazov, Kazakistan’da daha fazla kalmamak için 2011 yılında sığınma başvurusunda bulunduğu İngiltere’ye gitmişti. Ancak finansal durumu konusunda yalan ifade vermekle suçlanan Ablyazov, İngiltere’den İtalya’ya geçmişti. CİHAN

Yorumlar