Fransa hükümetinde büyük değişiklik bekleniyor

Fransa'da yerel seçimlerde alınan başarısız sonuç sonrası istifa eden Başbakan Jean Marc Ayrault, görevi resmen İçişleri Bakanı Manuel Valls'a teslim etti.

Google Haberlere Abone ol
Fransa hükümetinde büyük değişiklik bekleniyor

Fransa'da yerel seçimlerde alınan başarısız sonuç sonrası istifa eden Başbakan Jean Marc Ayrault, görevi resmen İçişleri Bakanı Manuel Valls'a teslim etti.

Başbakanlık binasında gerçekleştirilen devir teslim töreninde Valls, "Biz iki sosyalist, iki cumhuriyetçi ve iki vatanseveriz. Bu değerler ve görev duygusu ile ülkenize hizmet ettiniz." ifadelerini kullandı. Manuel Valls, kendisinin de yer aldığı Ayrault hükümetinin 22 ayda başlattığı çalışmaları devam ettireceklerini belirtti.

Manuel Valls'ın yeni hükümeti ise yarın açıklaması bekleniyor. Yeni hükümette, birçok bakanın koltuğunu kaybedeceği belirtilirken Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian ile Sanayi ve Kalkınma Bakanı Arnaud Montebourg'un görevine devam etmesi bekleniyor. Fransız medyası, kabinede koltuğunu kaybetmesine kesin gözüyle bakılan Adalet Bakanı Christiane Taubira'nın yerine Andre Vallini'nin isminin ön plana çıktığını duyurdu. Bakanlık görevinin teklif edildiği, eski Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoë'nin ise görevi kabul etmediği vurgulandı.

Yeni kabinede dikkat çeken bir diğer isim ise Segolene Royal. 2007 yılında Sosyalist Parti'nin Nicolas Sarkozy'ye karşı cumhurbaşkanı adayı olan Royal'in Milli Eğitim Bakanı olacağı konuşuluyor. Hükümet Sözcüsü ve Kadın Hakları Bakan Najat Vallaud-Belkacem'in ise Kültür Bakanı olarak görevine devam edeceği kaydedildi.

Manuel Valls'ın başbakan olmasıyla boşalan İçişleri Bakanlığı'na ise Valls'a yakın isim Sosyalist Parti'nin güvenlik işlerinden sorumlu üyesi ve milletvekili Jean-Jacques Urvoas'ın atanacağı iddia edildi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, dün yaptığı açıklamada başbakanlık koltuğuna Manuel Valls'ı atadığını duyururken yeni kabinenin 'mücadele hükümeti' olacağını kaydetmişti. CİHAN

Yorumlar