'Fetva siyasete tabi olursa sapıtır'

Yeni Ümit ve Hira dergileri tarafından İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘İslam Dininin Zenginliği İçtihad ve Kıyas’ konulu uluslararası sempozyumda bir sunum yapan Ürdünlü Prof. Dr. Ali Cuma Revahine siyasete tabi olan fetvanın sapıtacağını...

Google Haberlere Abone ol
'Fetva siyasete tabi olursa sapıtır'

Yeni Ümit ve Hira dergileri tarafından İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘İslam Dininin Zenginliği İçtihad ve Kıyas’ konulu uluslararası sempozyumda bir sunum yapan Ürdünlü Prof. Dr. Ali Cuma Revahine siyasete tabi olan fetvanın sapıtacağını faydalı olamayacağını söyledi. Revahine fetvada kurallara uyulmamasının bir çok probleme sebep olacağına dikkat çekti.

'Tarihi süreçte fetva-kaza ilişkisi' temalı bir sunum yapan Ürdünlü akademisyen, fetvanın müstakil olmasının, siyasi kirliliği önlediğine işaret etti. Revahine, "Fetva ne zaman siyasete tabi olursa o zaman sapıtır ve hakikati beyan edemez. Fetva siyasete tabi olduğu zaman faydalı olamaz. Şu an yaşadığımız hal buna en güzel örnektir." dedi.

Sempozyumum bugünkü sabah seansında iki oturum yapıldı. Günün ikinci oturumu Cezayir’den Prof. Dr. Abdurrezak Gassum başkanlığında gerçekleştirildi.

Oturumun ilk sunumunda Cezayir’den Prof. Dr. Muhammed el Kasimi ‘Kıyasın dini düşüncedeki yeri’ temasını ele aldı. Kasimi, içtihadın kıyasın temelini oluşturduğunu söyledi.

Oturumun ‘Dini hayatta ahengi sağlamda fetvanın yeri’ temalı son sunumunu yapan Ürdün’den Prof.Dr. Muhammed Mahmud el Ammuş, hizmet hareketinin dünyada insanlığa hizmeti vazife bildiğini, öncüsü Fethullah Gülen Hocaefendi’nin ise İslam aleminin müceddidi olduğunu söyledi.

İhtilaf konusuna dikkat çeken Ammuş, bunun ümmet içerisinde tezatlık oluşturduğunu, ümmetin birliğini bozduğunu dile getirdi. Ammuş, bunun derinleşmesi durumunda ise Şaafii mezhebine mensup birinin Hanefi’nin, Hanefi mezhebine mensup birinin de Şafii’nin arkasında namaz kılamaz duruma geleceğini aktardı.

'İçtihad ve Kıyas’ sempozyumu, öğleden sonra yapılacak üçüncü oturumla son bulacak. CİHAN

Yorumlar